sluiten

Osse innovatieve bedrijven: Hospital Logistics

Hospital Logistics is in 20 jaar uitgegroeid tot één van de grootste logistieke partners voor ziekenhuizen en woonzorgcentra in België en Nederland. In 2010 streek het Belgische bedrijf neer in Oss. Directeur Eric Dewaet vertelt hoe innovatieve keuzes zijn bedrijf zo ver hebben gebracht.

Ziekenhuispatiënten en bewoners van verzorgingstehuizen kunnen niet zonder voedsel en medische producten. Logisch, volgens Dewaet, maar hoe deel je de logistieke processen als grote zorginstantie handig in?

“Twintig jaar geleden liep universitair ziekenhuis UZ Leuven precies tegen dat probleem aan. Met tweeduizend bedden is dat één van grootste ziekenhuizen van de Benelux. UZ Leuven vond het heel erg moeilijk om al die logistieke activiteiten zelf te organiseren. Daarom besloten ze om het proces buitenshuis te organiseren in de vorm van een nieuw bedrijf: Hospital Logistics. Vervolgens werd dat bedrijf ook inzetbaar voor andere partijen.”

Breed aanbod

Het bedrijf levert en verzorgt de opslag van verbruiksmateriaal en medische producten vanuit zes distributiecentra. Dewaet schetst een voorbeeld van de dagelijkse gang van zaken.

“Meestal krijgen we een bestelling binnen van de operatiekamer of een andere ziekenhuisafdeling. Dan maken we de benodigde producten klaar en bezorgen die vervolgens bij die klant. Eigenlijk zijn dat allerlei producten die je in ziekenhuizen en woonzorgcentra kunt vinden: spuiten, naalden, katheters, papierwaren, schoonmaakmateriaal, koffie, thee en suiker. Een heel breed aanbod dus, maar dat is juist onze toegevoegde waarde.”

Wennen in Nederland

Hospital Logistics maakte pas echt grote sprongen toen het in 2007 een voet in Nederland zette. Met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda als eerste Nederlandse klant werd het bedrijf in korte tijd twee keer zo groot. En dat was wel even wennen.

“In Nederland kregen we te maken met een andere regelgeving. Op het gebied van personeelszaken, maar bijvoorbeeld ook in de opslag en het beheer van steriele producten is Nederland veel strenger. Zo moet je hier als bedrijf met zogenoemde cleanrooms werken: afgesloten ruimtes in het magazijn waar de lucht wordt gezuiverd. In België is zoiets niet aan de orde. Dat soort zaken moesten we ons dus eerst allemaal eigen maken.”

“Wij zijn de eerste die medische logistiek op zo’n brede schaal aanbiedt”

 

Brede schaal

Eigenlijk doet Hospital Logistics iets wat heel eenvoudig lijkt: het leveren van goederen aan ziekenhuizen en woonzorgcentra. Toch is het een ingewikkeld logistiek proces, vertelt Dewaet.

“Wat ons zo sterk maakt, is dat we álles bieden wat ziekenhuizen en zorgcentra nodig hebben. Waar andere bedrijven zich vaak op specifieke producten focussen, is ons assortiment veel uitgebreider. Wij zijn de eerste onderneming die medische logistiek op zo’n brede schaal aanbiedt.”

Innovatie

Nog steeds is Hospital Logistics bezig om logistieke processen beter te organiseren. En om écht te blijven innoveren, werkt het bedrijf nadrukkelijk samen met klanten.

“Zo zijn we erg vooruitstrevend op het gebied van ICT: we investeren veel in software-systemen. Dat moet ook wel, want alle bestellingen komen elektronisch binnen. We zoeken continu naar manieren om onze digitale processen te verbeteren.”

“We zoeken continu naar manieren om onze digitale processen te verbeteren”

Over innovatie gesproken: het Belgische bedrijf startte in 2010 ook een groot medisch distributiecentrum over de grens. Inmiddels zijn ze de logistieke partner van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Ziekenhuis Bernhoven en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Maar waarom besloot het logistiek bedrijf zich eigenlijk ooit te vestigen in Oss?

“We overwogen een aantal locaties. Uiteindelijk werd het Oss, omdat we de ligging ideaal vonden. Het is een goede ontsluiting naar potentiële nieuwe klanten in de regio Den Bosch, Nijmegen, Tilburg en Eindhoven. Bovendien gaven de Osse uitzendbureaus aan dat er hier veel geschikt personeel te vinden was. Precies in die tijd was er namelijk wat minder goed nieuws bij Organon, waardoor heel wat mensen hun baan verloren.”

Goed contact

Als nieuwkomer in Brabant was Hospital Logistics direct op zijn plek. Volgens Dewaet komt dat ook door het prettige contact met de gemeente Oss.

“Er wordt in Oss veel georganiseerd op het gebied van ondernemen en de gemeente houdt rekening met onze wensen. Dat zie je niet overal. De gemeente neemt regelmatig contact met ons op en is oprecht geïnteresseerd in waar we mee bezig zijn. Dat geeft een aangenaam gevoel.”