sluiten

Internationaal ondernemen in Oss: Hans Vorstenbosch (Brabant Alucast)

Audi, BMW, Maserati, Porsche… De automerken die deels uit onderdelen van Brabant Alucast bestaan, spreken onmiskenbaar tot de verbeelding. Het Osse bedrijf is specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van hoogwaardige onderdelen voor de automotive industrie.

‘Je ziet ons bijna overal ter wereld’

De onderdelen die de Brabant Alucast fabrieken verlaten, zijn onder hoge druk gegoten aluminium of magnesium producten. Een laag soortelijk gewicht in combinatie met een ongekende kracht zijn de belangrijkste eigenschappen, die onmisbaar zijn in de automotive wereld.

Brabant Alucast maakt onderdelen voor alle grote OEM’s, Original Equipment Manufacturers. “Via de OEM’s komen onze producten terecht bij BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Jaguar Land Rover, Opel Ferrari, noem maar op. Ook leveren we aan DAF, de enige truckfabrikant in onze klantenportefeuille.”

800 Medewerkers

Brabant Alucast ontstond in 2007, toen het noodlijdende moederbedrijf Euralcom Group verschillende bedrijfsonderdelen verzelfstandigde. Vandaag de dag heeft Brabant Alucast ruim 860 medewerkers in dienst en een omzet van bijna 150 miljoen euro.

“We hebben vier vestigingen, waarvan die in Oss met een kleine 400 werknemers de grootste is. Verder hebben we productielocaties in het Limburgse Heijen, in Italië en in Duitsland. In Italië ontwikkelen we voor bijvoorbeeld Fiat Chrysler, Maserati en Porsche.”

“In Duitsland ligt de focus op onderdelen voor merken als Audi en Porsche, maar ook de Italiaanse motorfabrikant Ducati. Heijen levert met name aan DAF, Opel en bedrijven als Bosch en Valeo. BMW, Opel, Jaguar Land Rover en DAF zijn in Oss de grootste klanten.”

Premium kwaliteit

De producten van Brabant Alucast zijn grofweg in drie segmenten in te delen. “De eerste is Powertrain: alles wat motor gerelateerd is, zoals oliepannen, kleppendeksels en versnellingsbakken. Als tweede zijn er de Body structural Parts, ofwel de carrosseriedelen. Tot slot maken we onderdelen voor Suspension, zoals wielophangingen.”

“Alle onderdelen die we maken, zijn high-tech en van premium kwaliteit. Neem de front-end carriers die we voor bijvoorbeeld Jaguar Land Rover maken. De koplampen, de radiateur, de bumper; ze hangen allemaal aan dit gegoten magnesium onderdeel.”

Hele wereld over

Hoewel Brabant Alucast vooral levert aan Duitse, Engelse, Franse en Italiaanse automerken, gaan de onderdelen de hele wereld over. “De top van de automotive is overal ter wereld vertegenwoordigd. Wij dus ook. Ja, dat maakt ons af en toe best trots.”

Lees het hele artikel op www.oss.nl/bedrijven