sluiten

Internationaal ondernemen in Oss: Koos Spierings (Spierings Mobile Cranes)

Voor de meeste bedrijven was de economische recessie een vloek, voor sommigen een zegen. Spierings Mobile Cranes hield de rug recht en richtte het vizier op het buitenland. Vandaag de dag staat het bedrijf op de drempel van een nieuwe internationale doorbraak.

‘Spierings wordt een wereldmerk’

De oprichter van Spierings Mobile Cranes is Leo Spierings. Hij zag, zo vertelt neef Koos, kansen om de voordelen van traditionele telescoopkranen en torenkranen te verenigen. De torenkraan op wielen was geboren.

“Tussen 1988 en 1993 bouwden we 25 stuks van onze eerste kraan: de SK345”, vertelt commercieel directeur Koos. “Onze internationale doorbraak maakten we met de SK598. Een machtig beest met vijf assen, een gieklengte van 48 meter en 1.700 kilo tilgewicht op de punt. Door de enorme investering betekende het ontwikkelen van die kraan bijna onze ondergang, maar heeft ons uiteindelijk internationaal op de kaart gezet.”

Twee uitdagingen

Via de Bauma-beurs in München is het internationale balletje begin jaren negentig gaan rollen. Langzaam, maar zeker werd de naam Spierings bekender. Twee nieuwe uitdagingen dienden zich aan.

“Ten eerste moesten we de internationale kraanverhuurders overtuigen van het feit dat wij écht iets voor ze konden betekenen. Ten tweede wilden we de Nederlandse marktpartijen goed blijven bedienen. Zij waren al lang overtuigd van onze kranen en trokken enorm aan onze capaciteit.”

Toen kwam de recessie. Bouwde Spierings in 2008 nog 78 nieuwe kranen; drie jaar later waren dat er nog maar 14. “Een reorganisatie was onvermijdelijk. Daarnaast werden de exportcijfers steeds belangrijker. Inmiddels gaat 50 procent van onze kranen naar het buitenland. Onze gebruikte kranen gaan zelfs de hele wereld over, van Zuid-Korea tot Afrika.”

Lees het hele artikel op www.oss.nl/bedrijven