sluiten

Internationaal ondernemen in Oss: Meindert Zwart (Rovers Medical Devices)

Iedere seconde gebruikt ergens op de wereld iemand een product van Rovers Medical Devices. Ja, dat vindt CEO Meindert Zwart zelf ook een bijzondere gedachte. Zeker als hij zich bedenkt welke rol de Roversproducten wereldwijd spelen bij de preventie van kanker.

Rovers Medical Devices ontwikkelt producten die gebruikt worden voor kankeronderzoek, zowel in professionele zorgomgevingen als voor particulier gebruik. Vaak gaat het om geavanceerde borsteltjes.

“De monsters die via de borsteltjes verkregen worden, maken een extreem betrouwbare diagnose op het HPV-virus mogelijk. Het HPV-virus is een veel voorkomend, seksueel overdraagbaar virus, zo’n 8 procent van de vrouwen in Nederland is draagster. Sommige varianten kunnen kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker. Een goede diagnose is dus heel belangrijk.”

Bevolkingsonderzoek

Die diagnose vindt plaats via het bevolkingsonderzoek. Dat is sinds 1 januari 2017 anders dan voorheen. Voortaan is het is gebaseerd op primaire screening op HPV: de laboratoriummedewerkers onderzoeken de uitstrijkjes (afgenomen met de Cervex-Brush) direct op de aanwezigheid van het hoog-risico HPV-virus.

“Het oude bevolkingsonderzoek was primair gebaseerd op cytologie”, legt Meindert uit. “De cytoloog onderzocht de cellen in elk uitstrijkje op afwijkingen. Dat relatief complexe proces vindt nu niet meer primair plaats, maar pas nadat er is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van de aanwezigheid van hoog-risico HPV.”

Thuis onderzoeken

Probleem is dat één derde van de vrouwen geen gehoor geeft aan de oproep voor een uitstrijkje. Voor hen ontwikkelde Rovers de Evalyn Brush, specifiek voor de HPV-test. “In de groep thuisblijvers bevindt zich meer dan de helft van alle baarmoederhalskankerpatiënten. Vrouwen kunnen de Evalyn Brush zelf eenvoudig en comfortabel toepassen.”

Een voor velen confronterend bezoek aan de huisarts is dus overbodig. De betrouwbaarheid is, zo vertelt Meindert, zeer groot: “Voor de detectie van hoog-risico HPV-virus is het door de vrouw zelf verzamelde celmateriaal even betrouwbaar als bij een normaal uitstrijkje. Blijkt er hoog-risico HPV aanwezig te zijn, dan volgt een normaal uitstrijkje waarop alsnog cytologisch onderzoek wordt gedaan.”

50 landen

De vele jaren van ontwikkeling hebben zich uitbetaald: de Cervex-Brush wordt momenteel in meer dan 50 landen gebruikt. De Evalyn Brush daarentegen, is nog erg nieuw. “Sinds dit jaar is de Evalyn Brush onderdeel van het Bevolkingsonderzoek in Nederland en Denemarken We hopen dat meer landen het voorbeeld volgen.”

Dat wordt, zo voorspelt Meindert, een zware route. Toch is hij positief gestemd en gaat daarbij uit van eigen kracht. “Het wordt een moeilijke, lange weg, maar wij doen waar we goed in zijn: aantonen dat het werkt. Zodat ooit overal ter wereld vrouwen in hun eigen privé-omgeving celmonsters kunnen afnemen.”

Rovers-brush

Naast de Cervex-Brush en de Evalyn Brush heeft Rovers Medical Devices nog veel meer zelf ontwikkelde borsteltjes voor celafname in het portfolio. Voor zowel cervicaal, oraal als anaal gebruik zijn er verschillende varianten, allemaal kwalitatief sterk en prettig in gebruik.

“En allemaal hebben ze het Rovers-kenmerk: extreem kleine haartjes, die we realiseren met onze verfijnde spuitgiettechnieken. We staan er wereldwijd om bekend. Vaak spreekt men zelfs niet meer van bijvoorbeeld de Cervex-Brush, maar van de Rovers-Brush.”

Lees het hele interview op www.oss.nl/bedrijven