sluiten

Internationaal ondernemen in Oss: Berry Hendriks (CyBe Construction)

‘Wij faciliteren, zodat de bouwsector kan creëren’

Een jaar geleden was hij nog maar bijna in zijn eentje: Berry Hendriks, oprichter, entrepreneur en pionier van CyBe Construction. Vandaag de dag werken er ongeveer 15 mensen, is het team groeiende en overstromen de e-mailboxen dagelijks met mails vanuit de hele wereld. “Waar we volgend jaar staan? Ik heb echt nog geen flauw idee.”

CyBe Construction is gespecialiseerd in 3D betonprinten. Ofwel: snel, kostenefficiënt en duurzaam gebouwencomponenten ontwerpen, engineeren en bouwen.

De oprichting van CyBe dateert van november 2013. “Maar eigenlijk moeten we nog een jaar verder terug”, vertelt Berry. “Ik werkte bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling, was projectleider en studeerde aan de universiteit. De vraag die me toen al bezighield: waarom bouwen we eigenlijk zoals we bouwen?”

Eindeloos combineren

“In een tijd die ik de ‘Vierde Industriële Revolutie’ noem – met robots, Big Data, nanotechnologie, automatisering en talloze nieuwe technieken – kunnen we véél efficiënter en goedkoper bouwen. Een professor aan de University of Southern California overtuigde me. Zijn oplossing voor de enorme, wereldwijde woningbehoefte was: 3D betonprinten.”

“Op dat moment dacht ik: als híj dergelijke technologie kan ontwikkelen, moet ons dat ook lukken. In de kenniseconomie tussen Amsterdam en Eindhoven zijn zó veel bedrijven die een bijdrage kunnen leveren. Wij hebben hier in Nederland de technieken én de slimme mensen om revolutionair te zijn. Zo is het allemaal begonnen.”

Lees het hele interview op www.oss.nl/bedrijven