sluiten

Terugblik op de Landelijke Opschoondag in Oss

 

 

Vrijwilligers in heel Nederland ruimden afgelopen zaterdag zwerfafval op tijdens de Landelijke Opschoondag. De landelijke aftrap was dit jaar in Oss. Organisator NederlandSchoon koos voor Oss door de goede initiatieven tegen zwerfafval die er in Oss zijn. Stichting Landschapsbeheer Oss organiseerde de dag in opdracht van de gemeente Oss. We spraken met Tonnie van Hooff van Stichting Landschapsbeheer.

Osse aanpak tegen zwerfafval

In de weken voorafgaand aan de Opschoondag ruimden meer dan 3000 scholieren van 28 scholen uit de gemeente Oss zwerfafval op. Dit jaar deden er voor het eerst ook middelbare scholen mee. Tonnie van Hooff van Stichting Landschapsbeheer Oss is hier bij mee. ‘In Oss hebben we een aantal ‘hotspots’ waar vaak zwerfafval ligt. Voornamelijk rond wegen en fietspaden bij middelbare scholen. Daarom zijn we blij dat er dit jaar een aantal middelbare scholen meededen. Zo creëren we hopelijk wat bewustwording bij de jeugd tussen 12 en 16 jaar. Dat deden we niet alleen door met de jongeren zwerfafval op te ruimen. Er is ook een lezing gehouden op scholen door Peter Smith. Hij heeft op een leuke manier de jongeren weten te prikkelen. Zo kunnen we de jeugd op een positieve manier mee laten denken’.

Toenemende aandacht voor zwerfafval

Van Hooff merkt dat er toenemende aandacht is voor de gevolgen van zwerfafval. Hij ziet dat de jeugd interesse heeft voor de plastic soep in oceanen. Dit komt onder andere door plastic dat via rivieren naar de zee drijft. Dit jaar was er speciale aandacht voor het project Schone Maas. Van Hooff zegt daarover: ‘We ruimden dit jaar op vanuit boten op de maas. En langs de waterkanten. Een mooie actie, maar er moet meer gebeuren. Het is onduidelijk waar de grootste vervuiling in de Maas vandaan komt. Zijn het recreanten, is het de toervaart of zijn het de bedrijven? En belangrijker: wie pakt hierin zijn verantwoordelijkheid? Vanuit het project Schone Maas wordt dit onderzocht. Met als doel meer toezicht op watervervuiling in en rond de Maas’.

Hoogtepunten Landelijke Opschoondag

Naast de Landelijke aftrap, wat we als hoogtepunt mogen zien, vroegen we Tonnie van Hooff of hij meet hoogtepunten had tijdens deze editie van de Opschoondag. ‘Dit jaar is voor het eerst met boten opgeschoond op de Maas. Dat zorgde voor een prachtig beeld. Ook zag ik mensen opschonen op locaties die niet waren aangesloten bij de Landelijke Opschoondag. Dat zijn dus mensen die op eigen initiatief opschonen. Dat is mooi om te zien!’

De Landelijke Opschoondag in de toekomst

Aan ambities voor de toekomst geen gebrek bij Tonnie van Hooff. ‘We willen sowieso nóg meer scholen aansporen om mee te doen. Een aantal scholen hebben ook al toegezegd mee te doen volgend jaar. Naast scholen willen we ook meer bedrijven erin betrekken volgend jaar. En nog meer de wijken en dorpen in met opschoonacties’.