sluiten

Doop van ‘opruimboot’ Skòn Schip

Jaarlijks ruimen honderden Brabanders zwerfafval op langs de oevers van de Maas. Om hierbij te helpen heeft Gemeente Oss een boot aangeschaft. Zo kunnen we ook óp de Maas en langs oevers van de Maas gemakkelijker opruimen. Wethouder Johan van der Schoot doopte de boot ‘Skòn Schip’ op zaterdag 9 maart in jachthaven de Lithse Ham.

Tientallen belangstellenden

Het was zaterdagmorgen al vroeg druk in de Lithse Ham. Tientallen aanwezigen waren naar de jachthaven gekomen voor de doop van de boot. Onder hen vrijwilligers die zwerfafval opruimen op- en langs de uiterwaarden van de Maas en een groepje MikMakkers. Vanuit de gemeente Oss waren burgemeester Wobine Buijs- Glaudemans en wethouder Johan van der Schoot aanwezig. De Brabantse Troubadour Noud Bongers zorgde voor muziek. Daarbij zong hij onder meer lied dat hij speciaal voor de doop van de boot maakte.

Zwerfafvalvrije doop

Na het openingswoord vertrok het gezelschap naar buiten. Daar doopte wethouder Johan van der Schoot de boot. Zonder dat daarbij een campagnefles tegen de boot kapot werd gegooid. Want, zo sprak de wethouder, dat zorgt voor zwerfafval waar we nou net zo graag van af willen. De vrijwilligers die de boot gaan beheren waren zichtbaar gelukkig. In speciale rode jassen met daarop de tekst ‘Skòn Schip’ poseerden zij trots bij de boot voor de aanwezige pers. Daarna vertrok de boot voor een korte testvaart. Eerst met een groep bestuurders en vrijwilligers, daarna met de aanwezige MikMakkers.

Startmoment Schone Maas

De doop van de boot was direct het startmoment voor de opruimacties vanuit het project Schone Maas. Vanuit dat project zijn er het hele jaar door opruimacties in het stroomgebied van de Maas. Om zo te voorkomen dat afval via de Maas naar zee drijft en daar plastic soep wordt. Ook doet Schone Maas onderzoek naar de samenstelling en herkomst van het zwerfafval in de Maas. Tientallen vrijwilligers gingen na de doop direct aan de slag met een opruimactie. Daarbij vonden ze helaas veel zwerfafval. Tegelijkertijd geeft het aan hoe goed werk de vrijwilligers doen. Deze boot helpt hen daarbij. Om samen te zorgen voor een schone gemeente Oss!