Roeivereniging Aross 35 jaar
Het begon in 1983 met een keet, een boot en een tiental enthousiaste roeiers uit de omgeving van Oss. Bij de keet kwam een werkplaatsje, een materiaalman en steeds meer leden. En nu, in 2018, staat er nog steeds een prachtige roeivereniging met zo’n 120 leden en 60 boten. Veel is dus veranderd, maar de naam van de vereniging is altijd hetzelfde gebleven: Aross. De vereniging bestaat dit jaar 35 jaar. En daar zijn we trots op!
We spraken met Aross roeiers Manda Wellen en José Vissenberg
Manda: ‘Ik begon in 1992 bij Aross. Via vrienden kwam ik in contact met de sport. Ik ben hier echt ‘op nul’ begonnen, het roeien heb ik bij Aross geleerd’, aldus Manda. José werd door haar dochter met het roeivirus aangestoken. ‘Mijn dochter wilde graag roeien. Dus toen gingen we samen naar de open dag van Aross, dat was in 2001. Toen bleek dat mijn dochter nog te jong was om te kunnen beginnen. Maar tijdens de open dag raakte ik zelf ook enthousiast. Dus toen ben ik zelf begonnen. Mijn dochter startte een jaar later in de jeugdgroep’.
Wat kun je allemaal doen als roeier bij Aross?
José: ‘Je kunt verschillende dingen doen. Zoals wedstrijdroeien en toertochten. Of marathons, van ruim 60 kilometer op een dag. Maar bijvoorbeeld ook picknick roeien. Dat is lekker ontspannen roeien met een hapje en een drankje aan boord. Dat doen we in Wherry’s. Dat is een klassieke Engelse roeiboot’.
Dat klinkt goed! Dus als je lid bent spring je in een boot en kun je lekker aan de slag?
‘Haha, dat denken wel meer mensen! Maar zo eenvoudig is het niet. Je moet een stuurdiploma hebben wil je veilig weg komen. En je moet een aantal examens afleggen voordat je zelfstandig kunt roeien. De examens kun je bij Aross doen. Je bent als roeier niet alleen op het water. Op de Maas en het Deelenkanaal komen veel grote schepen voorbij. Het is net als met vrachtwagens, wij zitten altijd in de dode hoek, maar dan op het water’, aldus José. ‘Het is aan de roeier om te reageren op situaties. Als mensen het roeien op TV zien denken ze misschien dat ze dat ‘wel even doen’. Maar als ze in de boot stappen valt het meestal toch nog wel tegen’, vult Manda aan.
Wat kenmerkt Aross volgens jullie?
Manda: ‘We hebben een relatief kleine vereniging met 120 leden. Er heerst hier daarom ook een sterk clubgevoel. Dat komt bijvoorbeeld door ouders die hun kinderen meenemen naar het roeien. De kinderen worden dan vaak ook lid. Het voelt altijd echt weer als thuiskomen als we hier zijn’.
Is Aross altijd al een relatief kleine vereniging geweest?
José: ‘Het ledenaantal zit al een paar jaar rond de 120 leden. Jeugdleden vertrekken soms uit Oss als ze gaan studeren. Dus dan raakt de vereniging wat leden kwijt. We vinden het dan wel mooi om te zien dat ze zich vaak aansluiten bij een studentenroeivereniging. Soms breken oud leden door op landelijk niveau. Dat is dan toch maar mooi bij Aross begonnen’.
Wat zijn jullie mooiste herinneringen aan Aross?
Gezamenlijk: ‘Het jeugd roeien’! ‘Het begeleiden van de jeugd, de jeugdkampen. Dat is geweldig. Sinds 2002 is er een jeugdgroep en sinds 2003 begeleiden wij de jeugd van 12 tot 18. Een geweldige leeftijdsgroep. Je kunt ze écht wat leren. En het is mooi om de vooruitgang te zien. Bij volwassenen duurt dat allemaal toch wat langer’, aldus Manda met een knipoog.
Roeien jullie zelf ook nog veel?
José: Ja, wij roeien samen in een ‘tweetje’. Dat is een boot waar je met zijn tweeën in zit. We roeien al lang samen, dus zijn op elkaar ingespeeld’.
Dus dat loopt altijd gesmeerd?
‘Een boot moet ‘lopen’, zo zeggen wij dat. Alles moet tegelijk gaan. Als je hier dan weg roeit en de eerste slagen zijn al goed, dan weet je gewoon dit wordt een lekkere roeidag. Maar soms loopt het ook helemaal niet. Dat kan liggen de concentratie, rottige golfjes of het weer’, aldus José.
Wanneer heb je een goede roei dag qua weer?
Manda: ‘Nou, als we op een mooie middag in het zonnetje kunnen roeien, dan is dat toch telkens weer een cadeautje hoor. Maar vorige week regende het pijpenstelen en toen hebben we ook heerlijk geroeid. We roeien met alle weersomstandigheden, behalve als het vriest. Dat is niet goed voor de boten’.
Wat betekent Aross voor Oss?
José: ‘Te weinig nog denken wij. Je hoort zo vaak: ‘Heeft Oss een roeivereniging?’. We willen ons enthousiasme zo graag delen met de rest van Oss. We hebben in het verleden ook best wat acties gehouden. flyeren, boten in de stad, acties op scholen. Dat levert dan wel wat leden op, maar wij vinden het eigenlijk nog te minimaal’. Manda: ‘We hebben een vaste kern die de vereniging sowieso laten draaien. Maar een vereniging valt of staat natuurlijk met leden. En elk jaar hebben we gelukkig ook wel nieuwe leden. Die komen bijvoorbeeld via de open dag of de bedrijvenregatta binnen’.
Bedrijvenregatta
De bedrijvenregatta is een competitie waarvoor bedrijven zich kunnen aanmelden. Je werkt in teams van 5 of 6 mensen een aantal weken trainingen af om het roeien onder de knie te krijgen. Tot slot is er een wedstrijd tegen de andere deelnemende bedrijven. De wedstrijden gaan over 250, 500 en 750 meter. Goed voor de teambuilding!
Open dag
De open dag van Aross is op zaterdag 7april van 11.00 tot 15.00 uur. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de roeisport. Het is een sport voor alle leeftijden. Dus op de open dag is voor ieder wat wils.
Iedereen is welkom en de entree is gratis!