sluiten

Roel en Joost Kuilder schrijven boek over TOP Oss

Een voetbalboek schrijven over alles behalve voetbalwedstrijden. Dat willen de Osse broers Joost en Roel Kuilder die dit jaar het boek Het was weer TOP uitbrengen. In het boek kijkt de lezer een jaar lang mee achter de schermen van voetbalclub TOP Oss.

TOP Oss

Roel en Joost zijn al van kleins af aan supporter van TOP. De liefde is letterlijk aan de hand van hun vader ontstaan. Hij nam Roel en Joost op jonge leeftijd mee naar TOP. En de broers zijn er nooit meer weggegaan. ‘We komen hier nu al meer dan 20 jaar over de vloer. Naast het supporterschap volg ik TOP inmiddels ook al zo’n 4 jaar voor mijn werk als journalist bij D-TV’, aldus Roel.

Vandaar dus een boek?

Joost: ‘Nou, dat was niet meteen gezegd. Het had ook in een andere vorm kunnen zijn, een radio programma bijvoorbeeld’. Roel: ‘We hadden het er al lang over dat we iets blijvends willen achterlaten aan onze liefde voor de club. Iets waar we later op kunnen terugkijken. En ja, net als Roel ben ik ook wel handig in ‘dingen opschrijven’, dus al met al is een boek dan wel een logische keuze’.

Welk verhaal willen jullie in dit boek vertellen?

Roel: ‘Als ik voor mijn werk als journalist over de club schrijf gaat dat toch op een andere manier. Je bent meer met feiten over bijvoorbeeld een wedstrijdverloop bezig. In dit boek kan ik als supporter ook echt mijn ei kwijt. De verhalen delen die in mijn ogen de club zo mooi maken’. Joost knikt instemmend: ‘Van oudsher wordt er toch wat negatief naar de club gekeken. Dat doet ons best een beetje zeer. Mensen denken vaak ‘het is maar TOP Oss’. Maar er zijn een boel mensen waarvoor TOP heel belangrijk is. Dat willen we ook vertellen in dit boek’.

Wat maakt de club dan zo mooi volgens jullie?

‘Ik vind de verscheidenheid aan mensen die bij de club betrokken zijn heel bijzonder. Ieder heeft zijn eigen verhaal en achtergrond maar iedereen deelt dezelfde liefde voor de club’, aldus Joost. Daarop vult Roel aan: ‘De laagdrempeligheid siert de club ook. Dat merk ik nu ook met het schrijven van het boek. Behalve de kleedkamerdeur gaan alle deuren voor ons open. Vanuit de club heeft bijvoorbeeld ook niemand ons gevraagd eens te checken wat wij opschrijven. Dat gaat hier gewoon op vertrouwen omdat ze weten dat we het goed met de club voor hebben. We zijn niet ook niet uit op het melden van schandalen. Voor de verkoopcijfers van het boek misschien wel jammer’, aldus Roel met een knipoog.

Goed jaar ook om een boek te schrijven. Uitgerekend in het jaar dat FC Oss weer TOP Oss wordt. Wat vinden jullie daarvan?

Joost: ‘De naamswijziging is voor het boek natuurlijk fantastisch, maar vooral ook voor ons als supporters. Ik zeg heel eerlijk, door de naamswijziging naar FC Oss is de clubliefde op geleidelijke schaal naar beneden gegaan. Het zat op een gegeven moment echt op een dieptepunt. Door het schrijven van dit boek heb ik ook echt mijn clubliefde weer helemaal teruggewonnen. Naast de naamswijziging zit ‘m dat ook vooral in gesprekken met supporters. En hoe zij de club beleven’.

Heb je daar een voorbeeld van?

‘Verschillende, maar eén gesprek is me erg bijgebleven. Ik sprak een supporter en wat hij zei raakte me wel. Hij zei: TOP Oss is meer dan alleen clubliefde. TOP Oss is een familieband. Mijn opa en mijn vader kwamen hier, en ik kom hier nu met mijn kinderen. Generatie op generatie’.

Wanneer komt het boek uit en waar is het verkrijgbaar?

Roel: ‘De bedoeling is in mei van dit jaar. Maar TOP draait een goed seizoen, dus als ze de play-offs halen verschuiven we de datum. Want dat zorgt natuurlijk voor een mooi extra hoofdstuk. Het boek is via de uitgever Edicola te krijgen. En waarschijnlijk in de Osse boekhandel, via de club en via bol.com en Bruna’.