sluiten

Osse familiebedrijven: boekhandel Derijks

Oss heeft veel familiebedrijven. Bedrijven die soms al generaties lang in Oss ondernemen. Met enige regelmaat interviewen we deze ondernemers. In deze aflevering Astrid Derijks van Boekhandel Derijks.

Bron: www.oss.nl/bedrijven

De boekenmarkt verandert, wij veranderen mee

Al ruim 75 jaar staat er een ‘Derijks’ achter de balie van boekhandel Derijks. In die tijd is er ontzettend veel veranderd. En er gaat ook nog veel veranderen, zegt huidige eigenaar Astrid Derijks. Maar dat biedt juist kansen: “Iedere avond is er iemand op tv omdat hij een boek geschreven heeft. Dat gaat zomaar niet weg.”

Als handelaar ging opa Derijks de Osse industriebedrijven langs om pennen en papier te verkopen. Daarnaast had hij een klein winkeltje op het Walplein, midden in de stad. Kantoorartikelen dus. “Maar mijn oma was gek op lezen en zette er op een gegeven moment een plankje boeken bij. Daarna is het gaan groeien: de boeken werden steeds belangrijker.”

Astrid Derijks is nu de uitbater van de boekhandel die haar opa begon en haar vader verder uitbouwde. Verderop, buiten het centrum, zit broer Willem-Jan met zijn kantoorartikelenhandel Derijks Kantoorinrichting & Supplies.

Boek op elke hoek

Astrid is geen vrouw die er omheen praat. “Boekhandels hebben het erg moeilijk. Ook wij merken een terugloop.” En nee, dat komt niet alleen door de crisis. “Op iedere hoek kan je nu een boek kopen en de concurrentie zit zeker niet alleen in stenen gebouwen.” De moeilijke tijden dwingen haar, zoals ze het zelf zegt, om keuzes te maken.
“Om in de vaktermen te blijven: we zijn op zoek naar ons DNA. Natuurlijk wil je alle boeken in huis hebben, maar dat kan niet meer. Elk boek dat hier staat, is al betaald. Je moet kiezen hoeveel en welke beleving je in je winkel wilt.”

Veel mooie dingen

Somber wordt ze er niet van. Als ze door haar winkel loopt, ziet ze veel mooie dingen. Trouwe klanten blijven komen, de medewerkers zijn echte kenners en ook kleine initiatieven dragen bij aan die gewenste beleving, zoals de handgeschreven recensies op de boeken.

“We hebben ook horeca in de winkel: koffie met iets lekkers. Gezellig aanschuiven aan een lange tafel. Het is leuk als mensen tegen elkaar gaan zeggen: we zien elkaar bij Derijks.”

Ondernemersburen

De stad – en daarmee ook de zaak – leeft extra op bij de vele Osse evenementen. “Neem nu het Food Festival. Dan zie je dat de ondernemers echt iets met elkaar willen doen. Als zij zich bundelen, als iedereen doet waar hij goed in is, dan zie je mooie dingen ontstaan. Je hoorde wel eens dat er in Oss weinig te doen was. Nou, inmiddels krijg ik het niet meer geregeld om al die evenementen – klein en groot – te bezoeken. Dat is toch prachtig?”

In de samenwerking met de ondernemers om haar heen, valt volgens haar veel te halen. “We verkopen nu in onze winkel koffie van Caffè Corretto, dat hier vlak achter ligt. Dat is een eerste stap. Als ondernemers kennen we elkaar allemaal en komen we elkaar tegen op het terras, nog voordat we onze winkels openen. Dan zie je dit soort kruisbestuivingen ontstaan.”

Daar komt de intensieve samenwerking met ‘onze centrummanager’ bij. “En met de gemeente! De focus ligt nu echt op de aantrekkelijkheid van het stadscentrum. Dat is noodzakelijk om het centrum levend te houden.”

Mini-warenhuis

De boekenwinkel schuift langzaam de kant op van mini-warenhuis. “We zijn er andere producten bij gaan verkopen: een beetje gadget-achtige dingen. Digitale klokken en kookspulletjes, hebbedingen waar je blij van wordt, daar moet je dan aan denken.”

Bij elke rubriek is wel iets te bedenken. Zoals knuffels van Kikker en Dolfje Weerwolfje bij de kinderboeken. “Maar ook minder voor de hand liggende combinaties!”

Muren verdwijnen

Droomt ze door, dan ziet Astrid de muren verdwijnen. Letterlijk: “Ons doel is: de boekhandel als ontmoetingsplek. Dat is het altijd al geweest, maar dat kan nog sterker. Als we een paar muren doorbreken, zitten we bij Caffè Corretto. Zo’n shop-in-shop-idee, met een cultureel podiumpje erbij, dat zou toch geweldig zijn?”

Boeken verdwijnen nooit

Maar wat er ook gebeurt: de boeken blijven de basis. “Mensen moeten weten: bij Derijks, daar word je goed geholpen, die mensen weten wat ze verkopen. Dat is ook de enige manier waarop je je écht kunt onderscheiden.”

Vastberaden: “Het is zó’n leuk vak. En die boeken gaan niet verdwijnen. Ga maar na: er is iedere avond iemand op tv omdat hij een boek geschreven heeft. Dat gaat zomaar niet weg. Dat zou de creativiteit de kop in drukken. En daar waak ik voor!”

www.derijksoss.nl