sluiten

Osse familiebedrijven: ITC Holland Transport

Oss heeft veel familiebedrijven. Bedrijven die soms al generaties lang in Oss ondernemen. Met enige regelmaat interviewen we deze ondernemers. In deze aflevering Dominicus van Schaick van ITC Holland Transport.

Bron: www.oss.nl/bedrijven

“Transport is de mooiste sector die er is”

ITC Holland Transport vervoert dagelijks tienduizenden liters vruchtensap, melk en olijfolie: vloeibare stoffen waar vrijwel iedereen dagelijks mee te maken heeft. Het geeft Dominicus van Schaick een goed gevoel dat hij op verjaardagen zonder moeite kan uitleggen wat voor soort werk hij doet. “En als iemand een slok neemt, denk ik: dat zouden wij wel eens vervoerd kunnen hebben.”

Het is een indrukwekkend lijstje: 74 tankopleggers (in 5 verschillende groottes), 83 tankcontainers en 64 moderne trekkers. Tel daar de gunstige ligging aan de A59 en de A50 bij op en het is duidelijk: hier wordt Transport met een hoofdletter T geschreven.
Bij het vervoeren van versproducten is snelheid van groot belang, dus de blauwe vrachtwagens met het witte ITC-logo rijden af en aan: van bedrijventerrein Vorstengrafdonk zó de snelweg op. De slogan ‘Vloeiend vervoer’ siert trots elke tank.

Van Reek naar Oss

De groei van het bedrijf was een van de redenen voor de verhuizing van het bedrijf in 2009. ITC groeide uit zijn jas, zegt directeur Dominicus van Schaick: “We hadden in Reek niet voldoende toekomstperspectief.” Het bedrijf was simpelweg te groot geworden voor de infrastructuur van een dorp. “Dat wilden we bij een nieuwe locatie koste wat het kost voorkomen.”

‘Warm welkom’

Dominicus ging praten met de gemeente Oss en werd compleet anders ontvangen. “Oss stond heel open voor ons bedrijf. Ze omarmen logistiek.” Samen zochten ze naar de beste locatie. Omdat ze niemand tot last willen zijn, wilde ITC dicht tegen de snelweg aanliggen. Ze vonden een plek in de oksel van de A59 en A50. “Ik heb genoeg gemeentes meegemaakt die zeiden: ‘Nee, sorry, wij hebben voldoende logistiek.’ Dit was een warm welkom.”

Niet in elkaars wielen

Dominicus merkte weinig weerstand bij de komst van ITC in Oss. En dat terwijl er meerdere grote tot zeer grote logistieke bedrijven zitten. “Vergelijk het maar met de slager die de supermarkt als buurman krijgt. Daar heeft de slager voordeel bij.”

Andere bedrijven komen regelmatig bij ITC wassen en tanken. “Die samenwerkingsverbanden en het gebruikmaken van elkaars diensten zorgen ervoor dat je samen sterker staat. Zo rij je elkaar niet in de wielen.” De veelzijdigheid van het gebied draagt daaraan bij. “Oss heeft directe verbindingen via het water, over het spoor en via de weg.”

Allemaal iets anders

Daar komt bij: de andere vervoerders in Oss zitten wel in dezelfde branche, maar doen toch allemaal net iets anders. Dominicus: “Je kunt eigenlijk maar één ding echt goed doen.” Bij hem is dat: het vervoeren van vloeibare grondstoffen en levensmiddelen.

Hij kent geen twijfel: “Het is de mooiste sector. Het glimt, het is groot, het is schoon. Het trekt de aandacht en je bent een direct bedrijf.” Bijkomend voordeel is voldoende gespreksmunitie op feestjes. “Ik kan iedereen uitleggen wat voor werk ik doe. En als iemand een slok neemt, denk ik: dat zouden wij wel eens vervoerd kunnen hebben.”

Niet goedkoper, maar beter

Tot aan 2009 groeide het bedrijf hard, maar de intrede van de crisis gaf Dominicus nieuwe inzichten. “De bevolking neemt niet toe en mensen gaan ook niet méér eten. Er komt dus niet méér werk in de sector. Op prijs zullen wij het niet winnen, dus we zetten extra in op service en kwaliteit.”

Onderdeel hiervan is de bioreactor van het bedrijf. Het schoonmaaksysteem maakt tanks volledig hygiënisch en milieuvriendelijk schoon. “De FrieslandCampina’s en Unilevers van deze wereld willen dat wij duurzame investeringen doen. Dat kunnen wij doen doordat we hier de ruimte hebben.”

Coöperatie

Op een bedrijventerrein zit je nooit alleen. Vooral niet op zo’n gunstig gelegen terrein als Vorstengrafdonk. ITC heeft onder andere Heineken, Raben en Movianto als buren. Dat bevalt prima, aldus Dominicus: “Ik zit in het bestuur van de coöperatie van het Parkmanagement en die werkt naar behoren. En de deur van de gemeente staat altijd open. Er is hier volle aandacht voor de logistiek.”