sluiten

Repair Café Oss: gezelligheid en repareren

Twee keer per maand komen ze samen: de vrijwilligers van Repair Café Oss. Een groep gepensioneerde vakmensen die kapotte spullen repareren. Dat doen ze gratis. Gemeente Oss telt inmiddels drie Repair Cafés, een vierde start binnenkort in Geffen. We spraken met Jo van de Haterd en Gerard Rutten over het succes van het Repair Café.

Jo van de Haterd, oprichter van Repair Café Oss, begint direct enthousiast te vertellen over het ontstaan van Repair Café Oss. ‘Mijn zoon kende het initiatief en tipte me. Hij zei: ‘pa jij kunt goed organiseren. Is dit niet iets voor jou’? Toen ben ik me er in gaan verdiepen. Op internet zag ik dat er al een aantal Repair Cafés waren in Nederland. Ik heb daar informatie opgevraagd en ben op zoek gegaan naar vrijwilligers, bestuursleden en een locatie om te starten. Dat is in vogelvlucht hoe we begonnen zijn. We zijn gestart vanuit wijkcentrum De Bonte Hoef in Oss’.

Een vliegende start

Gerard Rutten, secretaris van Repair Café Oss, is één van de vrijwilligers van het eerste uur. Hij blikt terug op de beginperiode: ‘De toeloop was enorm. Het werven van vrijwilligers ging heel snel. We adverteerde in wijkkrantjes en hebben ons eigen netwerk ingeschakeld. Al snel hadden we een groep vrijwilligers. Dit waren allemaal vakmensen die het leuk vinden om hun kennis in de praktijk te brengen. Van fietsenmakers tot aan naaisters en van houtbewerkers tot messenslijpers en elektronica mensen. Vrij kort na de start in De Bonte Hoef zijn we ook in de Schadewijk begonnen’.

Meteen veel enthousiasme dus?

Jo: ‘Dat heeft denk ik verschillende redenen. Zoals Gerard al zei zijn onze vrijwilligers bijna allemaal gepensioneerde vakmensen die barsten van de kennis op hun vakgebied. Die kennis passen ze graag toe. Zelf vind ik onze milieudoelstelling ook belangrijk. Waarom gooien we alles zo makkelijk weg? Na een kleine reparatie kunnen kapotte spullen vaak nog jaren mee. We willen ook proberen om reparaties als ‘logische optie’ in de maatschappij terug te brengen. Veel jongeren kunnen bijvoorbeeld geen band meer plakken’. Gerard knikt instemmend en vult aan: ‘en natuurlijk de sociale functie van het Repair Café’.

Wat is die sociale functie?

Gerard: ‘Veel mensen kennen elkaar. Van vroeger, of uit een recenter verleden. Het is een echt ‘ons kent ons’ sfeertje tijdens bijeenkomsten. Jo: ‘Er zijn mensen die niks te repareren hebben maar toch altijd komen voor een kopje koffie. Zo komt er ook altijd een mevrouw langs met koekjes als wij aan het werk zijn. Gewoon omdat ze het mooi vindt wat we doen. Super toch?’

De mooie verhalen

Jo: ‘Het zijn dit soort verhalen waarvoor je het doet. En er zijn er nog zo veel meer. Een man die spullen voor mensen meeneemt die zelf niet meer mobiel genoeg zijn bijvoorbeeld. Hij haalt de spullen op bij die mensen, zorgt dat de spullen gerepareerd worden, en brengt ze weer terug. De man zit zelf ook in een scootmobiel’. Gerard: Of die man met die Jukebox Jo. Weet je dat nog? De man kwam behoorlijk aangeslagen binnen. Hij had een prachtige Jukebox uit de jaren ’40 die kapot was. Er hebben een paar reparateurs van ons naar gekeken en ze hebben de jukebox weer kunnen maken. De man ging zielsgelukkig weer naar huis’.

Lukt het ook altijd om de spullen te repareren?

Jo: ‘Meestal slagen we er in om te repareren. Van de aangeboden spullen repareren we 75%. De bijeenkomsten duren drie uur. Mocht het in die drie uur niet lukken gaan we er de volgende keer mee verder. We hebben gemiddeld tussen de 25 en 30 reparaties per bijeenkomst. Dus we zijn erg tevreden met de score van 75%.

Wat zijn de toekomstplannen voor Repair Café Oss?

‘We willen meer mensen van allochtone afkomst helpen. Die bereiken we nog onvoldoende. Verder ben ik heel tevreden hoe we het nu hebben staan. We hebben een mooie groep vrijwilligers die effectief bezig zijn op de vestigingen die er nu zijn. Groeien hoeft niet persé’, besluit Jo.