sluiten

Bij ons in de Kerkstraat: Buitengewoon Eigenaardig

Het centrum van Oss heeft prachtige, gezellige straatjes. De Kerkstraat is er één van. In de Kerkstraat zitten veel enthousiaste ondernemers. Veel daarvan zijn relatief nieuw in de straat. Zij stellen zich in deze serie voor. We beginnen de serie met ‘Buitengewoon Eigenaardig’.

Nieuw in de Kerkstraat

Buitengewoon Eigenaardig is nieuw in de Kerkstraat. Althans, het concept is nieuw. Restaurant Buitengewoon was jaren een bekende naam in de Kerkstraat. Het restaurant verdween en daarvoor in de plaats kwam een creatieve dagbesteding voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. We spreken met Esther, Anita en Janneke over Buitengewoon Eigenaardig.

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Bij binnenkomst valt de tekst op de muur direct op. De zin vat goed samen waar Buitengewoon Eigenaardig voor staat, aldus begeleidster Esther. ‘We werken hier met bijzondere mensen. Vandaar ook dat we de naam eigenaardig achter Buitengewoon hebben gezet. Daarbij maken we ons los van wat voorheen het restaurant was, maar we hebben wel deels hetzelfde doel: dagbesteding voor mensen die dat nodig hebben’.

Janneke

Een van de dagbesteders is Janneke. Ze vertelt vol enthousiasme over hoe haar dag er uit ziet. ‘Om 09:00 kom ik hier. Dan drinken we eerst koffie en bespreek ik daarna met een van de begeleiders wat we gaan doen. Zoals breien of een schilderij maken. We doen allerlei dingen. Nu ben ik bijvoorbeeld een kussensloop aan het maken. Rond 16:00 uur ruimen we de spullen op en ga ik weer naar huis’.

Buitengewoon Eigenaardig heeft een atelier en een winkel. Daar werken vier medewerkers op wisselende dagen met de dagbesteders. Anita is een van die medewerkers. ‘We werken nu met ongeveer 7 cliënten. Zij komen op vaste dagen. De een komt één dag, de ander komt vier dagen. Net wat bij je past. Alle spullen die we maken zijn te koop in de winkel.

De Kerkstraat

Esther en Anita zien dat de Kerkstraat leeft. ‘Bijvoorbeeld door het terras van ‘Zeven’, hier pal tegenover. Mensen kijken vanuit het terras binnen en zijn nieuwsgierig. Dat verlaagt de drempel om binnen te lopen. Zo versterken we elkaar. Leuk dat er zo’n gemoedelijk sfeertje ontstaat. Nu is het wat frisser maar in de zomer schilderen we graag samen met mensen buiten. Dan zie je dat mensen ook benieuwd zijn naar wat je aan het doen bent.

Toekomstdroom

‘We geven ook creatieve workshops voor bedrijven, vriendengroepen of kinderfeestjes. En we hopen in de toekomst nog uit te breiden met een stukje horeca’, aldus Anita. Janneke glundert meteen bij de gedachte: ‘Dat lijkt mij heel leuk! Ik vind het leuk om cake, koekjes en omeletten te maken. Als we een vergunning krijgen voor de horeca kan ik ook helpen met serveren. Ik vind het gewoon leuk om de mensen die hier komen te helpen’.