sluiten

Roy Scheffers uit Oss wint landelijke kokswedstrijd

De 23 jarige Roy Scheffers uit Oss mag zich een jaar lang beste Skill Hero kok van Nederland noemen. In september vertegenwoordigt hij Nederland tijdens het EK in Budapest.

Skill Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor MBO studenten. Via voorrondes en kwalificaties op mbo-instellingen in heel Nederland kunnen leerlingen zich plaatsen voor de nationale finales. Daarin strijden ze om in hun vakgebied de beste van Nederland te worden. Roy Scheffers won de eerste plaats op het vakgebied kok. En mag zich daarmee de beste Skill Hero kok van Nederland noemen.

Prachtige titel Roy! Kwestie van veel oefening baart kunst?

‘Nou, eigenlijk is de kookpassie ‘pas’ op mijn 17e ontstaan. Ik had destijds een bijbaantje als afwashulp bij restaurant Buitengewoon in Oss. Vanuit de afwas ben ik letterlijk opgeschoven naar de keuken. Ik kreeg een zomerbaantje aangeboden en mocht voortaan ook de voorgerechten en desserts maken. Van daaruit ben ik me verder gaan ontwikkelen. Later ben ik doorgegroeid naar ‘de warme kant’ zoals wij dat in de keuken noemen. Dus dan maak je ook echt de hoofdgerechten, als rechterhand van de chef’.

Dus we kunnen je een natuurtalent noemen?

‘Ik heb veel geleerd van Luuk Verhoeven, de chefkok van Buitengewoon destijds. We hebben daar een aantal jaar samengewerkt. Hij gaf me tips en ik keek veel naar hoe hij te werk ging. Buitengewoon is inmiddels gesloten. Maar wij zijn als team verder gegaan bij Jack’s Foodbar in Den Bosch’.

Zo te horen heb je je passie helemaal gevonden?

‘In mijn tijd bij Buitengewoon ben ik er achter gekomen dat ik verder wilde als kok. Mijn collega’s motiveerde me ook. Ik heb eerst op ROC de Leijgraaf Oss de opleiding niveau 2 kok afgerond. Daarna ben ik doorgegaan naar ROC Cuijk, naar de opleiding zelfstandig werkend kok. Ik zit nu in mijn examenjaar’.

Een examenjaar met een prachtig hoogtepunt: Beste Skill Hero kok van Nederland

‘In het begin wist ik eigenlijk niet precies waar ik aan toe was. Ik was gewoon benieuwd hoe ver ik kon komen. Nu ben ik Nederlands kampioen. Het begon met voorrondes op school. Als je die won mocht je naar de landelijke voorrondes. Ik won zowel de voorrondes op school als de landelijke voorrondes en mocht toen met 27 koks uit heel Nederland naar Zwolle voor de landelijke finales.

Hoe bereid je je voor op zo’n finale?

‘Je krijgt zes weken van te voren de finaleopdracht. Je moest binnen 3,5 uur voor zes personen een amuse, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en een nagerecht maken. Op elk gerecht scoor je punten. Ze kijken bijvoorbeeld naar creativiteit, smaak, planning, netjes werken en het schoonhouden van de keuken. Je scoort daarmee een totaal aantal punten. Je kunt dus wel dingen voorbereiden, maar een finale spanning is niet te trainen. Dan probeer je gewoon vast te houden aan de vaste patronen in de keuken: je rust bewaren, goed blijven nadenken en zorgen dat alles op smaak is’.

Hoe verliep de finale?

‘Eigenlijk heel goed, tot het laatste moment. Toen ik bij de laatste acht zat stortte in de laatste ronde mijn desserttaart in. Dus toen dacht ik dat het voorbij was. Maar ik had op de andere onderdelen blijkbaar zo goed gescoord dat de jury dit niet uitmaakte’.

En toen won je!

‘Ongelofelijk, dat had ik echt niet verwacht. Ik was al blij dat ik de finale op school won. Maar toen ik ook in de voorrondes eerste werd ga je je toch afvragen wat er nog meer in zit. En dan pakt het zo uit. Van de 27 deelnemers gingen er in eerste instantie acht door, daar zat ik bij. Van de laatste acht ging ik naar de laatste drie. Toen vielen nummer drie en twee af en wist ik het: Nederlands kampioen!’

Nu naar het EK in Budapest. Heb je een doel gesteld voor jezelf?

‘Top 3 zou te gek zijn. Ik ga me samen met mijn docent goed voorbereiden de komende maanden. We zijn al druk bezig met recepten. Mijn docent begeleidt altijd de winnaar van Skill Heroes op weg naar de EK finale. Dus extra leuk dat nu zijn eigen leerling mag coachen op weg naar de finale in Budapest’.

Heb je een ultiem doel als kok?

Chef worden in een Michelin zaak. En ik wil volgend jaar op avontuur in het buitenland. Ik merk dat ik met deze titel behoorlijk wat aandacht krijg. Dat is goed voor mijn netwerk. Ik hoop volgend jaar op Bonaire of in Azië een half jaar mee te kunnen lopen in een keuken. Daar ben ik nu druk mee bezig. Ik wil me op alle gebieden ontwikkelen. Alle wereldse smaken onder de knie krijgen. Maar de Aziatische keuken blijft mijn favoriet!’.

Roy, bedankt voor dit interview en heel veel succes op het EK!