sluiten

Sportsprookjes bestaan

Sportsprookjes bestaan. Zo had Jamaica ooit een bobsleeteam. En het ‘campingelftal’ van Denemarken won het EK voetbal in 1992. Maar sportsprookjes zijn er niet alleen op wereldtonelen als het EK voetbal en de Olympische Spelen. Ook dichter bij huis gebeuren er bijzondere dingen. ‘Gewoon’ door een ploeg handballers uit Oss. Op 1 juni 2019 promoveerde Olympia’89 naar de Eredivisie.

Met minimale middelen het maximale bereiken

Wie een thuiswedstrijd van Olympia’89 bezoekt kan zich maar nauwelijks voorstellen dat hier komend jaar Eredivisie handbal plaatsvindt. Het publiek neemt plaats op de houten bankjes van de Mondriaanhal, die hun authentieke bouwstijl uit 1972 hebben behouden. In een sportzaal als zovelen, met vervaagde lijnen en aan beide kanten een doel. Aan de kassa (een in de hoek geschoven tafeltje) betaal je een paar euro voor een wedstrijdkaartje. En de jongste generatie handballertjes van de club verkoopt gretig lootjes voor de loterij (mét te gekke prijzen). De sfeer en de omgeving typeren de club. En het laat zien hoe knap de prestatie van Olympia is. Met minimale middelen doorgestoten naar het maximale: Eredivisie.

En nu?

De minimale middelen van Olympia staan symbool voor de grootsheid van de prestatie. Het zorgt tegelijkertijd ook voor een uitdaging voor komend seizoen. Het is heel simpel: in de Eredivisie moet de begroting omhoog. Het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) rekent alle extra kosten door aan de club. Simpel lijkende dingen zijn een serieuze uitdaging voor komend jaar. Zoals de kosten voor scheidsrechters en voor de bus naar uitwedstrijden. Geld speelt een belangrijke rol. En dan vooral het gebrek er aan. Spelers bij competitiegenoten ontvangen salaris om in de Eredivisie te handballen. Bij Olympia betaalt de selectie gewoon contributie en halen ze oud papier op voor de vereniging. Nieuwe sponsoren zijn dan ook meer dan welkom. En Olympia verdient het.

Vriendenteam

Nieuw is promoveren niet voor Olympia. Het gebeurde in twaalf jaar tijd zes keer, van de derde klasse naar de eredivisie. Toch is deze prestatie bijzonder. Nooit eerder speelde Olympia in de Eredivisie. Het is een prestatie die werd geleverd door een selectie die het best te kenmerken valt als vriendenteam. Jongens die uit Oss of de buurt van Oss komen met daaromheen een hondstrouwe club vrijwilligers en betrokken clubmensen. Wie puur statistisch naar de opmars van Olympia kijkt zal zich afvragen waar het eindstation is. Kampioen van de Eredivisie? Waarom niet? Sportsprookjes bestaan.

Foto: Perry van de Leuvert/Orange Pictures 
Door: Thijs Nepveu