sluiten

Rotondekunst: Waterdrager en watertoren

De geschiedenis van Oss komt terug in kunstwerken op verschillende rotondes in de gemeente. In de rubriek ‘Rotondekunst’ vertellen we welke rotondes dit zijn en wat de betekenis van de kunstwerken is. Deze keer aandacht voor de twee rotondes aan de J.F. Kennybaan in Oss met daarop de waterdrager en de watertoren.

Historische route

De rotondes liggen aan een historische route die vanuit de maasdorpen naar het centrum van Oss loopt. Ze vertellen het verhaal van de trek van het dorp naar de stad. De rotondes heten dan ook ‘van dorp’ en ‘naar stad’.

Van dorp

Vanuit het komgebied van de Maas loopt de route naar het centrum langs de rotonde met daarop het beeld genaamd waterdrager. De waterdrager symboliseert de maasdorpen rondom Oss. In overleg met de kunstenaar (Nicholas Dings) is de waterdrager in een landelijke setting op een heuveltje gezet. Daar waar paden samenkomen en hun weg vervolgen naar de stad. De waterdrager loopt dan als het ware van de verschillende dorpen in onze gemeente naar de stad.


Foto: Rotondekunst

Naar stad

Even verderop ligt de rotonde met daarop een kunstwerk van de karakteristieke Osse watertoren. Deze staat voor de stad Oss. In de watertoren is in de zijkant subtiel verlichting aangebracht. Zo is het kunstwerk ook in het donker zichtbaar. Ook de Osse wegenstructuur en het spoor komen terug in het kunstwerk. Het spoor was erg belangrijk in de ontwikkeling van Oss als industriestad. De huizenblokken komen terug in de vorm van hagen en blokhagen.


Foto:  412TV

Groene stad

De blokhagen op de rotonde bieden nestgelegenheid voor vogels. Op de rotonde vinden we ook meidoorn en beuk. De bloemen van de meidoorn trekken insecten aan. In de laagste vakken, de plantsoenen tussen de bouwblokken, komen planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen. Daarnaast is er stromend water aanwezig. Dit trekt leven aan en laat zien hoe we Oss graag zien: als groene stad!