sluiten

‘Kunst moet je naar de mensen brengen’

Oss heeft sinds kort het Mozaïekfestival. Het heeft alles om bezoekers kennis te laten maken met de charme van mozaïek. Kunstenaar Alex van der Heijden vindt het vooral belangrijk dat mensen met elkaar verbonden worden door middel van kunst.

Alex van der Heijden is een kunstenaar uit Deursen, bekend om zijn kunstproject De Maxima-Mozaïekbank in Oss. ‘Ik wil graag mensen die niet zo snel naar een exposite of een kunstgalerie gaan, kennis laten maken met kunst.’ Met zijn Community Art project ‘muurmozaïek’ verbindt hij deze mensen: ‘Ik vind het vooral belangrijk dat ze trots zijn op hun bijdrage aan het muurmozaïek en dat ze blij zijn met het eindresultaat.’

Inspiratie

‘Mijn grootste inspiratiebron om met mozaïek te gaan werken was een bezoek aan Barcelona met al die prachtige mozaïekwerken van Gaudí. Maar ik ben pas begonnen met mozaïek toen ik een nieuwe heup kreeg en 3 maanden met mijn benen omhoog moest. In die tijd kon ik natuurlijk niet schilderen. Toen zag ik wat kapotte tegeltjes in de tuin liggen en ben ik daarmee gaan puzzelen. Ik kreeg zulke positieve reacties dat ik besloot om ermee verder te gaan.’

‘Ik vind het vooral belangrijk dat ze trots zijn’

Charme

‘Door dit festival wil ik mozaïek meer onder de aandacht brengen van mensen, zodat het meer erkenning krijgt. Mozaïek is voor iedereen, het is makkelijk om te doen. En de charme van mozaïek is dat een hele kleurrijke vorm van kunst is. Stel bijvoorbeeld dat je het oude saaie V&D gebouw in Oss gaat mozaïeken, dan ziet het gebouw er al direct heel anders uit:  kleuriger, vrolijker. En dan durven we ook te zeggen: Dat is Oss.’

Kunstwerk

Alex onthult samen met buurtbewoners van verschillende dorpen uit Oss een groot kunstwerk van 20 vierkante meter. ‘In alle kernen van Oss werken een groepje mensen aan een mozaïek van één vierkante meter. Daarop tonen zij de kenmerken van hun dorp of stad.  Ons kunstwerk moet eigenlijk de plattegrond van onze gemeente worden met Oss in de vorm van een Os en daar omheen het mooie buitengebied’

Samen met wethouder Frank den Brok onthult Alex het kunstwerk op zondag 30 oktober om 14:00 in de Houtstraat in Oss (aan de kant van de V&D).

Workshops en exposities

Het Mozaiekfestival is gratis en duurt nog tot 30 oktober en bestaat uit 3 lezingen (o.a. kunst van de  Grieken en Romeinen), 5 workshops, verschillende exposities en het maken van muurmozaïek.  Voor grotere groepen is er een arrangement met koffie/thee/gebak voor € 5,-

Voor meer informatie:  www.mozaiekfestival.nl