sluiten

Maak kennis met de Osse talenten

MET staat voor Maatschappelijke Ervaringstijd. Jongeren zetten hun talenten in dankzij MET, en werken zo mee aan een maatschappelijke activiteit. MET is mét en door jongeren. We spraken met MET’ers Zakiya en Aya, beide lid van de werkgroep. En met MET-professional, Nikki.

Waar staat MET voor?

“MET is een afkorting van Maatschappelijke Ervaringstijd. Het was in het begin MDT, wat Maatschappelijke Diensttijd betekent. Dit klinkt wat verplichtend, daarom heeft de landelijke stuurgroep van jongeren voorgesteld er MET van te maken. Zodat het vrijwillig klinkt, want dat is het ook.”

Wat is een MET-activiteit?

“Met een MET-activiteit kun je als jongere aan jezelf werken, maar ook meewerken aan de maatschappij. Het kan van alles zijn, iedereen kiest iets wat bij zichzelf past. Sommige activiteiten zijn niet van één jongere, er zijn ook activiteiten die van een hele groep zijn. Een aantal voorbeelden van (leuke) MET-activiteiten zijn:

  • Een groep jongeren knapte de activiteitenruimte bij ’t Honk op;
  • Een groep jongeren organiseerde het jubileumfeest voor Oosterpoort;
  • En een jongere zette een tentoonstelling voor haar eigen gemaakte schilderijen op.”

 “Om MET mét en door jongeren te laten zijn, is er een werkgroep van jongeren. Deze bestaat uit negen jongeren, zoals Zakiya en Aya. In samenwerking met drie professionals, zoals Nikki. Deze werkgroep bepaalde de kaders voor MET in Oss. Zo dachten zij na over hoe begeleiding van jongeren zou moeten zijn en hoe de wervingsflyers er uit moesten zien. Daarnaast bedachten zij workshops om andere jongeren te werven. Want jongeren weten namelijk het beste hoe zij aangesproken willen worden. Er is dus veel ruimte voor eigen inbreng. Alle MET’ers zijn op dit moment allemaal tussen de 19 en 23 jaar.”

Wat is het verschil tussen een MET’er en de werkgroep?

“In het begin, in 2018, hebben de professionals van Stichting Alexander en ONS Welzijn jongeren gezocht om een werkgroep voor Oss op te zetten. En deze jongeren uit de werkgroep, hebben weer andere jongeren gezocht om een MET-activiteit te doen. Als een jongere gaat beginnen met MET, krijgt hij/zij meteen een MET-moat en een MET-makelaar. Een MET-moat is iemand uit de werkgroep en een MET-makelaar is een professional. We spreken met z’n drieën af en stellen elkaar vragen. Soms hebben jongeren bijvoorbeeld interesse in het onderwerp ‘discriminatie’. Zij weten alleen nog niet altijd even goed hoe ze daar een maatschappelijke activiteit van moeten maken. De MET-moat en MET-makelaar ondersteunen de MET’er hierin. De één heeft wat meer hulp nodig dan de ander. De visie is voor iedereen hetzelfde: de regie blijft bij de jongere!”

Jullie hebben de proeftuin succesvol afgesloten. Hoe ziet de toekomst eruit?

“Vanaf september 2020 start het vervolgproject “Verder MET jongeren”. Het project wordt uitgebreid naar verschillende regio’s rondom Oss. Namelijk: Bernheze, Landerd, Uden, Boekel, Veghel en Meierijstad. Met nieuwe MET’ers en nieuwe werkgroepen. Het nieuwe project is voor jongeren van 14 tot 27 jaar. En het duurt 2 jaar.”

Meld je aan!

Ben jij of ken jij een jongere tussen de 14 en 27 jaar die zich gedurende een half jaar maatschappelijk wil inzetten voor paar uur per week? Meld je dan aan voor een MET-activiteit via met@ons-welzijn.nl. Of bekijk eerst eens deze video van de Osse MET’ers.

Telefoonnummer: 06 40661614