sluiten

Het Osse talent Zakiya aan het woord

MET staat voor Maatschappelijke Ervaringstijd. Jongeren zetten hun talenten in dankzij MET, en werken zo mee aan een maatschappelijke activiteit. MET is mét en door jongeren. We spreken met Zakiya: MET’er met een eigen MET-activiteit, lid van de werkgroep en MET-moat.

Wie ben je?

“Ik ben Zakiya en ik woon nu 4,5 jaar in Nederland. Ik werk bij een Italiaans restaurant in Oss en als vrijwilliger bij Stichting Thuis in Oss. Ik volg een horecaopleiding en volgend jaar ga ik hier de BBL-opleiding van doen. Als hobby’s zwem ik graag en rijd ik paard. Dat ben ik.”

Hoe ben je een MET-moat geworden?

“Via Stichting Thuis in Oss ben ik in aanraking gekomen met MET. Zij zochten naar geïnteresseerde jongeren voor MET en toen vroegen ze mij. Ik zei: “Ja natuurlijk!” Ik ben dezelfde week nog gaan kijken of ik het leuk vond. En dat vond ik zeker, want ik ben meteen in de werkgroep gebleven. Ik ging en ga niet meer weg, haha!”

“Ik ben dankbaar voor MET, om de verhalen van eenzame ouderen te horen.”

Heb je ook een eigen MET-activiteit?

“Ja, die heb ik. Ik wandel twee keer in de week met een eenzame oudere mevrouw. Soms als ik het druk heb, één keer. Ze had me al gevraagd: “Wil je misschien drie keer in de week komen? Ik vind je zo’n gezellige meid en het is heel goed dat je dit doet.” Ik vind het belangrijk dat eenzame mensen ook gezelschap om zich heen krijgen. Ook al is het maar voor een uurtje, zodat ik even naar ze kan luisteren. Zulke mensen hebben heel veel te vertellen. Ook zij hebben aandacht nodig, daarom doe ik dit. Het is erg leuk en dankbaar.”

Wat is een MET-activiteit?

“Met een MET-activiteit kun je als jongere aan jezelf werken, maar ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Het kan van alles zijn. Iedereen kiest iets wat bij zichzelf past. Sommige activiteiten zijn niet van één jongere, er zijn ook projecten die van een hele groep zijn.”

Wat betekent MET voor jou?

“Ik denk dat MET heel leerzaam is voor mij. Ik heb veel van de andere jongeren geleerd, maar ook van de mevrouw. Eerst wist ik niet hoe die mensen zich voelden. Ik ben dankbaar voor MET, want zo ben ik achter al deze verhalen gekomen.”

Meld je aan!

Ben jij of ken jij een jongere tussen de 14 en 27 jaar die zich gedurende een half jaar maatschappelijk wil inzetten voor paar uur per week? Meld je dan aan voor een MET-activiteit via met@ons-welzijn.nl

Telefoonnummer: 06 40661614