sluiten

Huis van Damascus

Een klein stukje Syrië, midden in Oss. Het lijkt bijna onmogelijk. Maar in het Huis van Damascus kon het. Het Huis van Damascus was een pop-up restaurant waar je zonder ver te reizen, toch de wereld over kon. Het restaurant was een echte beleving. Van het kleurrijke tapijt op de grond, tot aan de geur van lekker eten. Alles paste bij het thema Syrië.

De naam ‘huis van Damascus’

De naam Huis van Damascus is bedacht door de koks van het restaurant. Zij zijn uit Syrië gevlucht en in Oss en omgeving komen wonen. Damascus is de hoofdstad van Syrië. ‘In het restaurant komen mensen samen,’ zegt Esther van der Scheer, de restaurantmanager. ‘Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze hier thuiskomen, in Damascus.’

Veel bezoekers

Het pop-up restaurant werd elke avond druk bezocht. En dat was voor de medewerkers ook een grote verassing. ‘Ik had nooit gedacht dat iedereen zo enthousiast zou zijn,’ zegt Zakiya Shekho. Ze is een vrolijk meisje, negentien jaar en twee jaar geleden in Oss komen wonen. Het plezier straalt van haar gezicht af en het is duidelijk dat ze echt plezier heeft in het werken in de horeca. Ze studeert dan ook horeca aan ROC de Leijgraaf. ‘Mensen zijn zo vrolijk als ze hier komen eten. Hier in het huis van Damascus hebben mensen een leuke avond gehad. Dat vergeten mensen niet zomaar.

Werken was een feest

Het team bestond uit verschillende nationaliteiten en leeftijden. ‘Dat is juist leuk,’ zegt Esther. ‘Het is altijd gezellig en er wordt veel gelachen. Maar er werd natuurlijk ook hard gewerkt.’ Zakiya Shekho: ‘Ik kom hier graag en voel me hier ook echt thuis. Het werk is leuk, maar de collega’s zijn minstens net zo leuk. ’s Avonds wordt nog vaak lang nagepraat en soms maken we zelfs een klein feestje. Dan zetten we de muziek hard aan en dansen we met z’n alle.’

Einde pop-up restaurant

Het Huis van Damascus heeft zondag 15 april haar laatste dag gehad. Jammer, want het restaurant was een groot succes. Zakiya Shekho vindt het ook jammer, maar ze kijkt er wel positief op terug. ‘Ik heb nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. Ondanks dat we nu niet meer samen werken, blijven we elkaar zien. We gaan met z’n allen vaak leuke dingen doen, zoals naar de bioscoop of samen wat drinken. Ik hoop dat we dat blijven doen.

In de ruimte waar eerst het pop-up restaurant was, komt nu een lunchcafé. En ook het terras gaat zo snel mogelijk weer open!

Meer lezen?

Kijk dan op de site van Thuis in Oss.