sluiten

Duurzaamheidsplein Oss: voor een afvalvrije toekomst

In 2030 wil gemeente Oss al het afval hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Hierin heeft het nieuwe Duurzaamheidsplein Oss een belangrijke rol. Duurzaamheidsplein Oss is een combinatie van milieustraat, kringloopwinkel en demontagehal op één terrein. Oss is hierin uniek in Nederland. Op 9 mei werd Duurzaamheidsplein Oss officieel geopend.

Samenwerken op Duurzaamheidsplein Oss

Gemeente Oss en Kringloopbedrijven Maasland werken samen op het Duurzaamheidsplein Oss. Het terrein van de Milieustraat kreeg hiervoor een nieuwe inrichting. Het stortbordes waar bezoekers hun spullen kwijt kunnen is verplaatst en uitgebreid. Ook is er een grote demontagehal gebouwd. In de demontagehal bekijkt men of de bij het kringloopbedrijf ingeleverde spullen nog goed genoeg zijn om de direct de kringloopwinkel in te gaan. Anders halen werknemers van Duurzaamheidsplein Oss de bruikbare grondstoffen eruit. Werknemers zijn onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo krijgen zij werkervaring en kunnen we veel spullen weer hergebruiken.

Opening

Op 9 mei werd Duurzaamheidsplein Oss feestelijk geopend. Genodigden en geïnteresseerden konden een kijkje nemen op het terrein en een rondleiding volgen. Eén van hen was wethouder Johan van der Schoot van de gemeente Oss. Hij is trots op de opening. ‘Als gemeente is het onze taak om ervoor te zorgen dat onze inwoners goed met hun afval om kunnen gaan. En dat we dat stimuleren. Dat gebeurt op Duurzaamheidsplein Oss. Goed omgaan met afval is belangrijk. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de volgende generaties. We moeten ervoor zorgen dat we een goede wereld doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Als Oss dragen we hieraan onder andere bij met Duurzaamheidsplein Oss. Ik ben ontzettend trots op dit initiatief’.

Toekomst Duurzaamheidsplein Oss

Gemeente Oss is trots op wat er al gerealiseerd is. Maar Berton Wijdeven, Hoofd inrichting beheer openbare ruimte van de gemeente Oss, kijkt ook vooruit. ‘De eerste fase van Duurzaamheidsplein Oss is nu klaar, maar in de afvalwereld zijn er altijd ontwikkelingen. Hier willen we tijdig op inspelen. We werken al toe naar een ‘Duurzaamheidsplein Oss 2.0’, om uiteindelijk te komen tot het ‘Circulair Ambachtscentrum Oss’.

‘Naast het terrein van het Duurzaamheidsplein komen er twee terreinen vrij, vervolgt Wijdeven. Het eerste terrein willen we gebruiken voor op- en overslag, om nog zuiverdere grondstoffenstromen te realiseren. En als parkeerplaats en fietsenstelling voor het personeel. Voor het tweede terrein bekijken we nu met partners uit de omgeving hoe we kunnen samenwerken op het ‘Circulair Ambachtscentrum Oss’.

Er is in ieder geval extra ruimte voor het kringloopbedrijf. Maar we er willen ook graag een tweedehands bouwmarkt starten. Er komen in de demontagehal nu vaak bouwmaterialen vrij uit ingeleverde spullen. Die willen we sorteren en opnieuw in de markt brengen voor bedrijven en particulieren.

Repair Café

Daarnaast komt er ruimte voor de Repair Cafés uit de gemeente Oss. In een Repair Café werken gepensioneerde vakmensen die inloopavonden houden waarop ze kapotte spullen repareren. Dat doen ze gratis. Op Duurzaamheidsplein Oss krijgen zij opslagruimte en ruimte om te werken. We houden ook nog een ruimte op het terrein vrij. Omdat we nog niet precies weten dat de toekomst brengt en waar behoefte aan is. Met deze ontwikkelingen wil gemeente Oss de circulaire economie versterken.

 

Door: Thijs Nepveu