sluiten

Taurossen verhuisd naar begrazingsgebied

De tien taurossen van De Maashorst stapten vrijdag 23 december voor het eerst hun definitieve leefgebied binnen. Afgelopen tijd hebben de dieren in de vangweide aan de Heideweg bij Slabroek doorgebracht. Daar zijn ze een tijd in quarantaine geweest om te zorgen dat ze geen parasieten meer bij zich hadden. In die periode zijn ook alle palen en draden rond het begrazingsgebied vervangen door nieuwe.

De taurossen lopen vanaf vandaag in het begrazingsgebied Brobbelbies Noord (zie kaartje).

kaartje-begrazing-taurossen-brobbelbies-noord

De verhuizing ging vlot. Ze wandelden, gelokt door stro rustig de vangwei uit en hadden meteen door dat buiten meer te halen valt, zoals lekkere eikels. Met de variatie aan voedsel buiten de vangwei kunnen de beesten de komende tijd meer vet kweken voor de winter.

Sinds enkele jaren lopen er ook al taurossen in het begrazingsgebied in Herperduin. Ze zijn te herkennen aan hun korte vacht, zwarte of roodbruine kleur, grote hoorns en de lichte meelkleur rondom de snuit. De taurossen eten allerlei grassen en heide en snoeien graag jonge bomen en struiken. Dit is goed voor de Maashorst omdat het zonder dit snoeiwerk helemaal dicht zou groeien met bos. Samen met de andere grote grazers zorgen de taurossen er voor dat het gebied half open blijft en dat er ruimte blijft voor bloemen om te bloeien tussen het gras. De bloemen trekken insecten aan, die op hun beurt weer  voedsel zijn voor vogels en kleine zoogdieren. Zo volgt in het kielzog van de grazers een explosie van leven.

Taurossen zijn wilde dieren. Houd daarom ongeveer 50 meter afstand als je een dier tegen komt en houd het gedrag van de dieren in de gaten.