sluiten

Osse speciaalbieren in De Bierhoeder

Van passie voor bier je werk maken. Willem-Jan van der Heijden deed het. In oktober 2017 startte hij met zijn zaak De Bierhoeder in het centrum van Oss. En met succes. Met een aanbod van bijna 200 bieren weten veel bierliefhebbers De Bierhoeder te vinden.

Oss en speciaalbier

‘Oss is al langer actief op biergebied. Bijvoorbeeld met het jaarlijkse speciaalbier festival en lokale brouwerijen. Ook in verschillende Osse horeca staan speciaalbieren op de kaart. Toch hoorde ik van bierliefhebbers dat er een gemis was aan een plek waar bijzondere, onbekendere en lokale bieren te koop zijn voor thuis. En dat ik dat gemis nu opvul met mijn zaak. Een beter compliment kun je niet krijgen.’ Aldus van der Heijden.

Osse parels tussen een groot internationaal aanbod

‘Ik heb in mijn zaak zo’n 200 bieren staan, ook veel internationale. Bijvoorbeeld Amerikaanse, Zweedse, Engelse en Poolse bieren. Maar ik ben zelf ook fan van lokale bieren. En vanuit Oss zijn er prachtige bieren op de markt gebracht. Ik heb hele collectie van de Muifel brouwerij in de winkel. Een brouwerij die oorspronkelijk uit Megen komt en nu werkt vanuit Oss. Van Wilskracht Stadsbrouwerij uit Ravenstein heb ik ook hele mooie bieren in mijn zaak.’

Kun je van beide brouwerijen twee bieren uitlichten?

‘Van Wilskracht heb ik bijvoorbeeld Bastion en Bolwerck 10. Bastion werd in 2016 vernoemd tot Brabants lekkerste bier. Wilskracht heeft hier als brouwerij veel aandacht mee gekregen. Bolwerck 10 is enkele weken geleden als laatst op de markt gekomen en bevalt ook heel goed. Van de Muifel brouwerij hebben we onder andere Zuster Agatha in de zaak. Zuster Agatha komt iedere winter op de markt. Een houtgerijpt bier. Qua rijping lijkt de smaak een beetje op whisky. Bijzonder is de Crazy IPA van de Muifel brouwerij. Dit is een alcoholvrije IPA. Muifel was een van de eerste brouwerijen in Nederland die een alcoholvrije IPA op de markt bracht.’

Wat is je meest verkochte Osse bier?

‘Dat is met afstand de Messentrekker. Een initiatief van de Muifel brouwerij en Hart voor Oss. Lekker bier met een goede naam. Ik verkoop ze in grote en kleine flessen. En ook als cadeaupakket met viltjes, opener en messentrekker bierglas. Vooral in de decembermaanden gingen de pakketten als een speer. Daardoor heb ik veel mensen in mijn zaak mogen ontvangen die zich vervolgens ook verdiepen in andere lokale bieren. Ik merk sowieso dat lokale bieren het erg goed doen.’

Wens voor de toekomst

‘Ik experimenteer met het zelf brouwen van bier. Dus natuurlijk hoop ik ooit mijn eigen bier te verkopen in mijn eigen winkel.’