sluiten

Moeders voor Moeders: al 85 jaar een bijzondere traditie

Oss staat niet alleen bekend om de pil. De ‘Osse’ organisatie Moeders voor Moeders helpt ook vrouwen om juist zwanger te worden! De Moeders bestaan dit jaar 85 jaar.

Moeders voor Moeders (onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V.) zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon kunnen  farmaceutische bedrijven geneesmiddelen maken die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.  Tegenwoordig heeft één op de zes stellen te maken met verminderde vruchtbaarheid. Zwangere vrouwen kunnen deze stellen dus eenvoudig helpen hun kinderwens te vervullen. Ruim drie miljoen vrouwen hebben tijdens deze vijfentachtig jaar al meegedaan aan het initiatief.

Pismannekes

In 1931 werd het initiatief genomen door Organon onder de naam “Urine-inzameling Organon”. De bekende ‘’pismannekes’’ haalden de urine van de zwangere vrouwen op. In die tijd was er nog geen telefoon, dus zetten de zwangere vrouwen als herkenning een krant voor het raam. Zo wisten de ‘pismannekes’ waar ze urine op konden halen.

 

https://youtu.be/opq87fuL1R4

 

Meer informatie:

Facebookpagina en website.