sluiten

Interview met jeugdburgemeester Thijmen van Erp

 

Thijmen van Erp (11) is dit jaar de jeugdburgemeester van Oss! Hij zit in groep 8 van Basisschool Hertogin Johanna in Oss. We vragen Thijmen wat hij als jeugdburgemeester belangrijk vindt voor de gemeente Oss.

Wat doe je zoal als jeugdburgemeester?

Ik kijk als jeugdburgemeester wat ik belangrijk vind voor de gemeente Oss. Eigenlijk dus een net als de echte burgemeester. Ik kijk wel vooral naar wat kinderen belangrijk vinden.

Wat vind je als jeugdburgemeester belangrijk?

Ik vind een schoon Oss belangrijk. Dus een Oss zonder zwerfafval. Als ik afval op straat zie, vind ik dat niet leuk. Ik zie het in de stad Oss regelmatig, en ook in de dorpen rondom Oss. Mensen die Oss bezoeken denken dan dat het hier een rommeltje is. En het is zo zonde om afval zomaar op straat te gooien.

Waarom gooien mensen afval op straat, denk je?

Ik denk dat mensen vaak denken ‘Joh, dat ruimt de gemeente wel op’ als ze iets op straat gooien. Als het op straat ligt, zijn zij ervan af en kijken ze er niet meer naar om. Maar voor de natuur is het heel slecht! Zwerfafval kan heel lang blijven liggen als het niet wordt opgeruimd. Een blikje wel 50 of 60 jaar. Daar hebben we het op school over gehad. Dus als je een blikje weggooit en niemand ruimt het op, dan kan het er nog steeds liggen als je over 60 jaar misschien wel opa of oma bent.

Heb je hier als jeugdburgemeester misschien een oplossing voor?

Je kunt zelf al best veel doen. Je kunt bijvoorbeeld een bidon of dopper meenemen naar school of je werk nemen in plaats van elke dag een ander pakje of flesje drinken. Of neem een broodtrommel mee in plaats van boterhamzakjes. Want pakjes drinken en boterhamzakjes gebruik je één keer en gooi je daarna weg. Een bidon of broodtrommel gebruik je vaker.

En als we dan toch afval hebben?

Zorg in ieder geval dat je afval in de (goede) afvalbak gooit. In Oss hebben we ook een milieustraat en kringloopbedrijf. Daar ben ik een keer met school geweest, dat was heel gaaf! Bij de milieustraat of het kringloopbedrijf kun je spullen kwijt die nog goed te gebruiken zijn. Die verkoopt de kringloopwinkel opnieuw. Ik heb daar superleuke spullen zien staan!

Heb je nog een laatste gouden tip?

De belangrijkste tip: zelf dat je geen afval op straat gooit. En let vooral op plastic. Dat vergaat namelijk nooit!