sluiten

Geen city run in Oss? Dan organiseer je die toch zelf

Als je een goed idee hebt, dan moet je daar iets mee doen. Zo gezegd, zo gedaanMarel Brands (28) lanceerde in 2018 de SNS Oss City Run. Een hardloopevenement met routes van 5 en 10 kilometer dwars door het centrum, de bioscoop én poppodium Groene Engel. De volgende run staat gepland op 14 april. 

 

Marel organiseert de city run vrijwillig, voor Oss. “Ik denk dat ik er wel 800 vrijwillige uurtjes heb ingestoken.” Maar het was het waard: de eerste editie van de run trok ruim 450 deelnemers over de streep.  

 

Vrijwillig 800 uren besteden aan het organiseren van een evenementWaarom zou je dat doen? 

“Op het moment dat ik hiermee begon, had ik geen werk. Of eigenlijk: ik was niet blij met het werk dat ik deed, dus nam ik de tijd om uit te vinden wat ik dan wél leuk vond om te doen. Toen ontstond het idee voor deze city run. Hardlopen is namelijk mijn grote passie. En ik wilde iets nuttigs doen in die maanden dat ik thuis zonder werk zat.” 

 

Waar begin je als je een evenement wilt organiseren in Oss?  

“Ik heb eerst goed geïnventariseerd waar behoefte aan was. We hebben in de gemeente al best veel hardloopevenementen, maar er zijn weinig runs waarbij het niet om prestatie gaat. Van daaruit heb ik een plan gemaakt en ben ik gaan praten met andere organisaties van soortgelijke runs. Hoe zijn die organisatoren ooit begonnen? Waar moet ik aan denken? Daarna ben ik naar de evenemententak van de gemeente Oss gegaan en heb ik mijn plan toegelicht. Hier kreeg ik veel tips over waar ik aan kon denken en wie ik moest benaderen. Daarna heb ik zelfstandig – met grote dank aan Google – een vergunningaanvraag gedaan. En die was in orde!” 

 

En waarom eigenlijk in Oss, en niet in Den Bosch of Nijmegen? 

“Ik woon in Berghem, dus alle lijntjes zijn kort. Je kent mensen via via, je weet welke looproute je kunt uitstippelen en het is ook gewoon heel fijn om iets in je eigen omgeving te kunnen organiseren.” 

 

Maar zo’n evenement organiseren, dat lukt niet alleen toch? 

“Zeker niet. Ik heb heel veel hulp gekregen. Vooral Alwin van Erp van SNS Oss en Heesch, de hoofdsponsor, heeft écht zijn nek uitgestoken voor dit evenement. De samenwerking is heel prettig. Dit jaar zijn er ook weer medewerkers van SNS die meehelpen met de run. En er zijn natuurlijk heel veel vrijwilligers die dit mede mogelijk maken: tachtig mensen maar liefst. Ook vanuit de gemeente en Osse ondernemers heb ik de nodige handvaten aangereikt gekregen.” 

 

Hoe kijk je naar de toekomst van de SNS Oss City Run? 

“Het eerste jaar met 450 aanmeldingen heeft mijn verwachtingen echt overtroffen. Ik kijk dan ook uit naar deze tweede editie en hoop nog jaren door te gaan. Neem de Vestingloop van Den Bosch. Die begon meer dan tien jaar geleden met 250 deelnemers. Nu zijn dat er een paar duizend. Ik geloof dat we die aantallen in Oss ook best kunnen halen. En ja, als ik hier ooit voor een deel mijn brood mee kan verdienen, dan ga ik hier zeker nog meer tijd in stoppen.”  

 

Enne, kun je je dit jaar weer fulltime op de organisatie storten? 

“Inmiddels heb ik een baan gevonden die bij me past: ik werk nu veertig uur in de week als projectmanager bij Dobotex, een bedrijf waar onder meer Puma onder valt. Hierdoor heb ik dit jaar dus minder tijd voor de organisatie van de run. Maar ik heb een mooie deal gemaakt: half februari, maart en april werk ik een dag minder. Deze uren investeer ik dan in de SNS Oss City Run. En gelukkig hebben we het eerste jaar een mooie basis gelegd, waardoor het organiseren dit jaar alweer iets makkelijker is.” 

 

Inschrijven voor de SNS Oss City Run kan tot en met zondag 31 maart via https://runlimited.nl/. Ook op de dag zelf, zondag 14 april om 13.00 uur, is het nog mogelijk om in te schrijven voor de 5 of 10 kilometer.