De situla van de Vorst van Oss
De meeste mensen kennen het zwaard van Oss, het kromgesneden voorwerp is een van de van de oudste ijzeren voorwerpen die gevonden is in Nederland. Geen enkel ander zwaard is tijdens de prehistorie met goud afgewerkt. Maar was dat het enige bezit van de vorst ? Er zijn meer bezittingen gevonden in het vorstengraf en ze werden ook een speciale manier bewaard. Hieronder lees je meer over de bezittingen van de vorst.
In de ijzertijd was het normaal dat iemand werd gecremeerd als hij of zij overleed. Bepaalde personen kregen waardevolle voorwerpen mee terwijl anderen een eenvoudig graf hadden. Iemand met status had een graf vol met waardevolle voorwerpen. Een groot grafheuvel was al een kenmerk van iemand met veel status. Als we kijken naar de grafheuvel dan heeft die een diameter 54 meter en is de heuvel daarmee de grootste grafheuvel van Nederland. Bovendien had iemand met veel status een grafkamer met daarin een wagen, paardentuig en een bronzen emmer met daarin de bezittingen. De Vorst van Oss had geen grafkamer, maar voldeed wel aan alle andere kenmerken. Zijn graf met bezittingen tonen aan dat hij een Vorst was met veel status.
In 1993 werd er een vondst gedaan bij de Osse heide. Twee archeologen vonden namelijk een situla met daarin verschillende bezittingen bij het Vorstengraf van de Vorst van Oss. Je kan je nu afvragen wat een situla nu eigenlijk is. Een situla is een bronzen wijnemmer die 700 voor Christus ook werd gebruikt als urn. De situla van de Vorst was 50 centimeter lang. Er zaten leren hengsels vast aan de situla om hem goed vast te kunnen houden. De situla in het Osse vorstengraf bevatte bijzondere voorwerpen. Hieronder vind je een opsomming van de bezittingen van de Vorst.
- Een ijzeren kokerbijl
- 3 kledingspelden
- Paardentuig
- Slijpsteen
- Leerbeslag
- Scheermessen
- Bot
- Bronzen ringen
- Weefsel
- Crematieresten
- Ijzeren pinnetjes
Zoals eerder beschreven zaten er ook krammetjes in de situla van de vorst van Oss. Ze waren onderdeel van een versierd paardentuig. Dit wijst erop dat de Vorst gebruik maakte van een paard en wagen die getrokken werd door twee paarden. Het was ook een belangrijk kenmerk voor iemand met veel status. Een wagon werd later gevonden in Wijchen, hoogstwaarschijnlijk was dat het wagen van de vorst.
De crematieresten bevonden zich ook in de situla van de Vorst. Aan de hand van een onderzoek is geconcludeerd de resten waren van een man van ongeveer 30 tot 40 jaar oud. De lengte die hieruit gehaald kan worden is 1.80 cm, de Vorst was een lange man. Bovendien had de Vorst ook een aandoening in zijn rug, maar daar had hij in het dagelijks weinig last van.