sluiten

Verrassend bezoek aan Life Science Industry in Oss

Vrijdag 8 november 2015 brachten bestuurders en ambtenaren een bezoek aan de Life Science Industry in Oss.

Onder de bestuurders waren gedeputeerde Bert Pauli en boegbeeld Raaymakers van de topsector Life Science&Health. De delegatie startte bij Fysicon, waarna ze een bezoek bracht aan Aspen en MSD. In korte tijd hoorden ze over de ontwikkelingen in Oss en kregen ze een indruk van waar de bedrijven mee bezig zijn.

De Life Sciences zijn nauw verbonden met Oss. In 1923 is hier gestart met het winnen van insuline uit slachtafval en daarna volgden nog veel meer medicijnen. Nog steeds zijn hier grote maar ook vele kleine bedrijven gevestigd. Ze zijn vooral actief in de farmaceutische industrie en in de verpakking en logistiek van medicijnen. De delegatie vond verassend dat:

  1. in de afgelopen drie jaar in totaal €300 miljoen is geïnvesteerd door bedrijven en overheid
  2. in Oss 4200 life sciences banen zijn: 12% van de totale werkgelegenheid in deze topsector NL
  3. vanuit Oss wordt samengewerkt met universiteiten in Oxford, Londen, Helsinki, Stanford etc.
  4. de product gebieden zijn BioTech, Kanker, Women’s health, Lyme
  5. de complete farma-keten in Oss aanwezig is
  6. voor (startende) bedrijven er open innovatie campus Pivot Park is en het Screening center
  7. hier bedrijven gevestigd zijn als MSD, Aspen, Fysicon, ChemConnection, Bionovion e.a.
  8. en verwante bedrijven in logistiek (Movianto, Mediq) en verpakking (CCL, MPS)
  9. in Oss ontdekt en ontwikkeld zijn: anticonceptiemiddel Lyndiol, Marvelon en NuvaRing, vruchtbaarheidsbehandeling Puregon en Elnova, antidepressiva Remeron, kankermedicijn Keytruda.

De Osse bedrijven en de gemeente deelden deze resultaten met topbestuurders zoals gedeputeerde Bert Pauli en Jan Raaymakers van de topsector Life Sciences en anderen.

Gedeputeerde Economie en Internationalisering Bert Pauli van de provincie zei na afloop:

“Vandaag hebben we in Oss met eigen ogen kunnen zien dat life sciences en farma krachtige sectoren zijn. Zowel de grote bedrijven zoals ASPEN en MSD, maar ook het MKB, zoals Fysicon, opereren vanuit Oss internationaal. De focus rond (R&D) farma in Oss is een mooie aanvulling op de Brabantse life sciences sector met agrofood (omgeving ‘s-Hertogenbosch) en medische technologie (omgeving Eindhoven).”

Jan Raaijmakers van de topsector Life Science&Health zei:

“Nederland heeft een prachtig ecosysteem waarin nieuwe medicijnen bedacht en ontwikkeld kunnen worden. Daar ontstaan de leads, de innovatieve ideeën voor nieuwe behandelingen. De Ultra-high throughput screening (European Lead Factory) op het Pivot park is een prachtig voorbeeld van publiek private samenwerking dat is gericht op het vinden van deze leads.

De recente successen in de Nederlandse biotech laten zien waarom LifeSciences and Health in Nederland een topsector is.”

Volgens Jan Raaijmakers zullen deze successen bijdragen aan de kans voor start-ups om hun kandidaat medicijnen ook in de kliniek te testen. “Het zal daardoor voor Nederlandse biotech-bedrijven de komende jaren zeker gemakkelijker worden om geschikte partners te vinden om hun “leads” naar de patiënt te brengen.”

Burgemeester Wobine Buijs:

“De life sciences zijn enorm belangrijk voor Oss en niet alleen economisch. De afgelopen jaren hebben we hier hard aan gebouwd en dat tonen we graag We zien op en rond het Pivot Park ook een nauwe samenwerking tussen bedrijven, overheid en onderwijs. Dat gebeurt op HBO-niveau, maar ook met toonaangevende universiteiten. Dat betekent dat niet alleen nu, maar ook in de toekomst het belang van deze sector groot blijft voor Oss. Ik ben blij dat provincie, ministeries, universiteiten en bedrijven elkaar hier vandaag ook hebben kunnen bijpraten over de ontwikkelingen.”

Bron: www.oss.nl/bedrijven