sluiten

Spierings bouwt eerste hybride hijskraan

Als je denkt aan Leo Spierings dan denk je aan techniek, snelheid en kranen. Van jongs af aan is hij geïnteresseerd in deze combinatie. Precies 30 jaar geleden richtte hij in Oss zijn bedrijf Spierings Kranen op, tegenwoordig Spierings Mobile Cranes. Daar kon hij zijn eigen ideeën uitvoeren, iets wat bij eerdere werkgevers niet lukte. Zo ontwikkelde hij een torenkraan op wielen. Dat zorgde voor de internationale doorbraak. En nu, bij het 30-jarig bestaan van het bedrijf, is daar City Boy. De eerste hybride mobiele hijskraan ter wereld.

 

City Boy

De kans is groot dat je binnenkort op de Weg van de Toekomst de City Boy tegenkomt.
Het is de nieuwste hijskraan van het bedrijf Spierings. In de stad rijdt de kraan volledig elektrisch.  Voor vervoer over de snelweg heeft de City Boy een dieselmotor. De kraan is speciaal ontwikkeld om rond te rijden in een stad. Leo Spierings: ‘In de stad is weinig ruimte voor een gewone kraan. De SK487-AT3 City Boy is gebouwd op een compacte onderwagen van maar 2,50 meter breed. Geen herrie en goed voor het milieu.’ Door een zware dieselmotor en versnellingsbak weg te nemen, blijft ruimte over voor belangrijker zaken. De mast is bijvoorbeeld 30 meter hoog. Dat was op de vorige kraan van Spierings ‘maar’ tot 21 meter.

 

‘Spierings wordt een wereldmerk’

Koos Spierings, commercieel directeur en neef van de oprichter, wil van Spierings een wereldmerk maken. Hij praat over een ongekende productie van 150 kranen per jaar. ‘Onze kranen zijn snel en gemakkelijk te besturen. Ze luisteren naar de machinist en niet andersom.’

Inmiddels bijna 1000 kranen hun weg gevonden naar 21 landen in Europa, Azië en Afrika en blijft Leo Spierings bezig met innovatie.