sluiten

Holocaustmonument Levenslicht

Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In de hele wereld besteden we daar aandacht aan. In de hal van het gemeentehuis staat van woensdag 22 januari tot en met donderdag 30 januari het Holocaustmonument Levenslicht.

Op maandag 27 januari, van 20.00 tot 21.00 uur is er een informeel samenzijn bij het monument in het gemeentehuis om met elkaar stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Oss. Burgemeester Wobine Buijs nodigt iedereen van harte uit om daarbij te zijn.

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Foto Marco De Swart

Lichtgevende stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo¬caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Oss zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen weggevoerd en vermoord.

Meer informatie

Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee met dit landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer informatie staat op www.4en5mei.nl