sluiten

De sprong

De Zuiderwaterlinie: de langste en oudste waterlinie van Nederland. Om meer aandacht te krijgen voor dit stuk Erfgoed wordt er een sprong georganiseerd. Tientallen parachutisten maken een vredes-parachutesprong op vijf plekken boven de Zuiderwaterlinie. De vliegtuigen vliegen in formatie laag over de Zuiderwaterlinie en splitsen op om de parachutisten hun sprong te laten maken.

Wat is de Zuiderwaterlinie?

De Zuiderwaterlinie is een oude verdedigingslinie die gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Als een parelketting verbindt de linie elf Brabantse vestingsteden. Deze zijn onderverdeeld in vijf stellingen: de West Brabantse Waterlinie, stelling Willemstad, stelling Breda-Geertruidenberg, stelling ’s-Hertogenbosch-Heusden en stelling Grave-Ravenstein. Tijdens de oorlog zette het Nederlandse leger het land tussen de vestingsteden onder water met een stelsel van dijken en sluizen. Hierdoor konden Spaanse en Franse legers niet in een keer oprukken naar het noorden van Nederland.

Het Theaterfestival

Na de Sprong is er op verschillende plaatsen feest. Op de festivallocaties langs de Zuiderwaterlinie kan je genieten van acteurs, muzikanten, vocalisten, poëten en dansers. Bij de stelling in Grave-Ravenstein kan je bijvoorbeeld luisteren naar het Zuiderwaterlinie-orkest, genieten van een optreden van de theatermakers van De Kwekerij of een kijkje nemen in de kunstcaravans van Tour d’artistique. Er is van alles te doen! Na afloop start bij de Muzelinck de Nacht van Muzelinck. Hier kan je genieten van nog meer zang, dans en theater.

Meer informatie?

Wil je naar de Sprong komen kijken? Of naar het festival toe? Kijk op de website van de Zuiderwaterlinie voor meer informatie.