sluiten

47000 Osse historische foto’s

Beeldbank Stadsarchief Oss uitgebreid met 47.000 items

De beeldbank van het Stadsarchief Oss is op maandag 25 mei 2020 uitgebreid met bijna 47.000 foto’s uit Oss en omgeving. Sinds deze datum staat de gehele collectie van persfotograaf Daan Scholte online op de website, bij het onderdeel Beeldcollectie. Het gaat hierbij om opnamen die Scholte maakte tussen 1947 en 1966.

Persfotograaf Daan Scholte

Rotterdammer Daan Scholte (1907-1973) kwam in de mobilisatietijd, voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, in het Maasland terecht. Voor de oorlog fotografeerde Scholte voor ‘Het Rotterdamsch Nieuwsblad’. Toen hij zich na de oorlog in Haren vestigde, pakte hij zijn oude beroep weer op en werd persfotograaf bij het

‘Dagblad voor Oss en Omstreken’, dat in 1959 opging in het ‘Brabants Dagblad’. Hij was de eerste fotograaf die structureel persfoto’s in deze regio maakte. Scholtes foto’s bevatten niet alleen veel historische informatie, maar hebben vaak ook een aansprekende compositie, regelmatig vanuit een bijzonder perspectief. In 1966 stopte Daan Scholte met zijn werkzaamheden voor het ‘Brabants Dagblad’ en nam Paul van der Werff de rol van persfotograaf over.

Beeldcollectie Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss heeft een uitgebreide beeldcollectie met foto’s, ansichtkaarten en negatieven van Oss en omgeving. Een belangrijk onderdeel hierbinnen is de collectie van diverse persfotografen, waaronder Daan Scholte. Jaren na de dood van Scholte, in 1984, werd zijn negatievencollectie door zijn weduwe overgedragen aan Museum Jan Cunen. Later werd de collectie onderdeel van het Streekarchief en daarna van het Stadsarchief. Bij de overdracht bleek dat er helaas geen beschrijvingen waren van wat, wanneer en waar was gefotografeerd. Een grote groep vrijwilligers uit de regio, de ‘Daan Scholte-groep’, heeft jarenlang onder bezielende leiding van Stadsarchief-medewerker Hans Diks deze tienduizenden negatieven bekeken en beschreven. Met steun van de gemeente Oss zijn de negatieven gedigitaliseerd. Vervolgens hebben de vrijwilligers van het Stadsarchief deze scans en de beschrijvingen in het collectiesysteem gezet en zijn ze nu online voor iedereen te bewonderen. Ondanks de honderden uren aan vrijwilligerswerk zijn onderwerp en locatie van een aantal foto’s nog steeds onbekend. Vanaf nu kan iedereen meehelpen om deze gaten in de beschrijvingen op te vullen!

Fotoboeken

Het is zeker niet de eerste keer dat het Stadsarchief aandacht besteedt aan het werk van Daan Scholte. Er zijn diverse tentoonstellingen geweest en er zijn bij Uitgeverij Iris uit Berghem twee fotoboeken van zijn werk over de stad Oss verschenen. Deze zijn geheel uitverkocht. In het voorjaar van 2021 verschijnt een derde fotoboek, waarin ook de kernen in de regio Oss aan bod komen.