sluiten

Weekend van de Wetenschap

Ontdek de wetenschapper in jezelf!

Oss doet mee aan het Weekend van de wetenscap. Zaterdag 5 oktober kun je in Bibliotheek Oss van 11.00 tot 16.00 uur lezingen (voor volwassenen) en workshops (voor kinderen). Toegang is gratis!

Lezingen:

Artificial Intelligence

Hoe kun je computers dingen laten leren uit data? Hoogleraar Tom Heskes van de Radboud Universiteit neemt je mee in Artificial Inteligence.

11:30 uur en 14:00 uur, inforuimte

Kennis van biotechnologie inzetten voor nieuwe kankermedicijnen

Trinette Stolle is manager in de Life Sciences Industry. Ze heeft een passie voor toegepaste biotechnologie en medicijnontwikkeling, om levens van mensen over de hele wereld te verbeteren.

13:00 uur en 15:00 uur

In Oss maken we volledig elektrische vrachtwagens

Het Osse bedrijf Urban Mobility Systems, Lars Kool (CEO), bouwt vrachtwagens om. De vrachtwagens zijn dan elektrisch en ook zelfrijdend. ‘Onze kinderen vinden zelfrijdend straks doodnormaal’.

14:30 uur en 15:30 uur

Lezing Laat zien wat je kan!

Richard van Ommen van de Talentencampus geeft uitleg over hun methode om je kennis en vaardigheden te laten zien. De talencampus werkt daarin samen met het Oss onderwijs en bedrijfsleven.

12:45 uur

Duurzame ontwikkeling van API’s

Een succesvol geneesmiddel kan niet zonder een kwalitatief goede en veilige werkzame grondstof, de zogenaamde Active Pharmaceutical Ingredients (API’s). Dirk-Jan van Zoelen vertelt in deze lezing over deze ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in de klassieke chemie,

12:00 uur en 13:30 uur

Programma lezingen:

11:30 uur        Lezing Hoe Artificial Intelligence de maakindustrie vernieuwt (inforuimte)

12:00 uur        Lezing Duurzame ontwikkeling en productie van API’s (jeugdruimte)

12:45 uur        Lezing Laat zien wat je kan! (jeugdruimte)

13:00 uur         Lezing Hoe Biotechnology ingezet wordt voor nieuwe kankermedicijnen (inforuimte)

13:30 uur        Lezing Duurzame ontwikkeling en productie van API’s (jeugdruimte)

14:00 uur        Lezing Artificial Intelligence (inforuimte)

14:30 uur         Lezing Hoe in Oss vrachtwagens van de toekomst gemaakt worden (jeugdruimte)

15:00 uur         Lezing Hoe Biotechnology ingezet wordt voor nieuwe kankermedicijnen (inforuimte)

15:30 uur         Lezing Hoe in Oss vrachtwagens van de toekomst gemaakt worden (jeugdruimte)

Met professor Einstein op pad met de ResourCity App

Er start er vanuit Bibliotheek Oss twee keer een tour richting het centrum van Oss. Daar ga je onder begeleiding van professor EinZweistein alle chemie elementen zoeken met je mobiele telefoon via de ResourCity App. Maak een selfie van jezelf met het element Chroom en deel deze via SocialMedia met #ResourCity #trefhetinOss en je ontvangt een traktatie

13.30 uur (start tour vanuit Bibliotheek)

Als je haar maar goed zit: maak je eigen haargel

Om zelf haargel te kunnen maken heb je scheikundige kennis nodig. Wil jij ook leren hoe je zelf haargel maakt? Met een leuke kleur en een lekkere geur?

van 11.00 tot 16.00 uur

To space and beyond! (DIY) Raketten maken

Je eigen raket maken en ter plekke de techniek leren om deze echt af te ‘schieten’

Na afloop mag de raket mee naar huis en je hoofd vol kennis over techniek, scheikunde en natuurkunde ook.

Van 11.00 tot 16.00 uur

Kun je vloeistoffen stapelen?

Vloeistoffen zoals water en melk mengen toch altijd door elkaar? Of toch niet? Kom maar eens kijken bij de stand van Explico kids. Scheikunde lijkt soms wel op tovenarij…

Van 11.00 tot 16.00 uur

Let’s go Banana’s

Piano spelen op bananen? Ja, dat kan echt, met de Makey MaKey! Dankzij dit kleine apparaatje kun je de gekste dingen via je computer allerlei opdrachten geven. Zonder het toetsenbord of de muis te gebruiken. Hoe? Ontdek het zelf!

Van 11.00 tot 16.00 uur

Reis mee in een andere wereld met de Green screen

Maak een foto van jezelf op de maan, zwevend tussen planeten of met een echte raket. Met de green-Screen techniek kun je jezelf in de meest wonderlijke en futuristische werelden fotograferen.

Van 11.00 tot 16.00 uur

Leer programmeren met de Bee-Bot

De Bee-Bot kun je programmeren door hem te besturen met de knoppen op de rug. Weet jij het antwoord op alle vragen en lukt het jou de Bee-Bot naar de goede antwoorden te laten rijden?

Van 11.00 tot 16.00 uur

Luisterfiets: bewegen en luisteren naar een verhaal!

Op de Luisterfiets, een hometrainer met iPad en koptelefoon, kun je fietsen en tegelijkertijd naar een verhaal luisteren. Zolang je trapt, klinkt er een verhaal. Het idee erachter is om mensen die niet zo snel een boek lezen of de bibliotheek binnenstappen, weer verhalen te laten ontdekken, en ze weer te interesseren in lezen.

Van 11.00 tot 16.00 uur

Wat bevindt zich boven ons hoofd?

Wat is er allemaal zien aan de hemel? Kunnen we alleen ’s avonds sterren en planeten zien of ook overdag? Hoeveel planeten zijn er bij onze zon? Bekijk een stuk van Apollo’s hitteschild en het ruimte landschap met een 3-D bril.

Biologieles 3.0: een virtuele beleving van het menselijk lichaam

Met een VR systeem sta je naast het menselijk lichaam, maar kun je alle organen, bloed en zenuwbanen, spieren en dergelijke in 3D beleven. Biologieles 3.0 door ROC De Leijgraaf neemt je mee IN het menselijk lichaam!

Van 11.00 tot 16.00 uur

Ervaar zelf hoe lasertechniek werkt!

In de industrie in en rondom Oss is de laser niet meer weg te denken. Er staan er in Oss alleen al ruim 40, waarbij sommige een totaalafmeting van ruim 40 meter hebben en staal kunnen bewerken tot diktes van 10-tallen millimeters. Maar ook de medische wereld gebruikt laser technieken steeds meer, alleen al door de precisie die er mee kan worden bereikt. ROC De Leijgraaf laat je zelf ervaren hoe de laser werkt.

Van 11.00 tot 16.00 uur

Meten is weten en meer….

Wij zijn AgriFood Capital werkt! Ontdek de Carrousel Wetenschap en Techniek, meet je eigen medische data en zie het Virtual t-shirt in actie.

Van 11.00 tot 16.00 uur

Ken jij Pleo de Dino Robot al?

De Pleo is een vriendelijke robot-dinosaurus waarmee kinderen kunnen leren om te zorgen en lief te hebben. De dino reageert op je gedrag, maar is ook zelfstandig. Net als een echt huisdier verliest hij soms zijn aandacht voor je. Voor kinderen vanaf 8 jaar wordt de Pleo vaak ingezet om te leren zorgen voor iets, en kan helpen tegen angsten en stress.

Van 11.00 tot 16.00 uur

Kijk voor actuele data en tijden op trefhetinoss.nl