sluiten

Nieuwe onthullingen over Osse vorstengraven

Een lezing in de Groene Engel op donderdag 19 april en een boekpresentatie ‘Het zwaard, het juk en het meisje’ in boekhandel Derijks zaterdag 21 april.

Lezing over vorstengraven van Oss

Donderdag 19 april, om 19:00 uur, houdt dr. Sasja van der Vaart-Verschoof van de Universiteit Leiden een lezing in de Groene Engel over de beroemde vorstengraven van Oss. Met de allernieuwste technieken heeft zij opnieuw gekeken naar de vondsten. Zo kwam ze erachter dat de mensen die hier begraven liggen, contact hadden met mensen uit Centraal-Europa en het huidige Italië. En weten we meer over hoe de Vorst van Oss eruit heeft gezien. De lezing begint met een welkomstwoord van wethouder Johan van der Schoot en een inleiding door dr. L. Amkreutz van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij vertelt over het nationale belang van de vondsten uit Oss.

Tijdens de pauze en na afloop is er muziek en de avond eindigt met een drankje. Kaartjes zijn te koop bij Groene Engel en kosten € 5,00.

De lezing wordt georganiseerd door de gemeente Oss, Stadsarchief Oss, Stichting Archeologie Maasland, Stichting Vorstengraf Oss en historische kring De Werkende Mens Oss.

Nieuw Boek over de vorsten van Oss

 

Zaterdagmiddag 21 april om 14:00 uur presenteert Linda Dielemans in boekhandel Derijks haar boek “Het zwaard, het juk en het meisje”. Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Zij schreef het verhaal dat achter de vorstengraven zit in samenwerking met de archeoloog van de gemeente Oss, Richard Jansen en uitgeverij Iris uit Berghem. In het (jeugd)boek Het zwaard, het juk en het meisje vertelt Linda Dielemans het verhaal van de IJzerfamilie die ongeveer 2800 jaar geleden leefde in een kleine gemeenschaap aan de rand van de Maashorst. De schrijfster leest deze middag uit haar boek voor en de gemeentearcheoloog beantwoordt vragen over de vorstengraven. Kinderen kunnen de replica van het zwaard vasthouden en natuurlijk kan iedereen zijn nieuwe boek laten signeren.

Aanmelden kan via info@derijksoss.nl  of telefonisch via 0412-622431.

Het boek is onder andere te koop bij boekhandel Derijks, Museum Jan Cunen, Natuurcentrum Maashorst en het Stadsarchief Oss.

De boekpresentatie wordt georganiseerd door gemeente Oss, uitgeverij Iris Berghem en boekhandel Derijks.

www.vorstengrafoss.nl