sluiten

Bijzondere fototentoonstelling ‘Van Toen naar Nu’

Oude en nieuwe foto’s van Oss in 1 beeld gecombineerd: het levert bijzondere plaatjes op ‘Van toen en nu’. Van 10 januari tot en met 5 maart kun je deze tentoonstelling, gemaakt door Frédèrique Niewöhner, zien in het Osse stadsarchief.

Frédèrique Niewöhner

Frédèrique Niewöhner (geboren 1995 te Berghem) is tweedejaars studente aan de Fotovakschool in Boxtel. Voor een studieopdracht raakte zij geïnspireerd door oude Osse foto’s. Hiervoor zocht zij contact met het Stadsarchief. Deze historische foto’s wilde zij in de huidige tijd plaatsen. Zij heeft geprobeerd om vanuit precies hetzelfde standpunt deze foto’s opnieuw te maken. De oude en nieuwe foto heeft zij in één beeld gecombineerd. Op deze manier heeft Frédèrique 18 unieke beelden van Oss gecreëerd, onder andere van het Walplein, de Molenstraat en de Heuvel. In deze tentoonstelling geeft zij een frisse en artistieke kijk op Oss en op de historische foto’s uit de collectie van het Stadsarchief.

Beeldcollectie Stadsarchief Oss

Een van de belangrijkste onderdelen van de collectie van het Stadsarchief Oss, is de beeldcollectie. In deze collectie zitten ruim 500.000 beelddragers; foto’s, dia’s, negatieven en ansichtkaarten. Hierop is onder andere van het Oss van vroeger te zien. Eind vorig jaar zijn op de collectiewebsite www.stadsarchiefoss.nl/collectie ruim 13.000 afbeeldingen online gezet, met onder meer werk van de Osse fotograaf Leo van den Bergh en persfotografen als Daan Scholte, Paul van der Werff en Ruud Rogier. Dit zijn onder andere straatbeelden, foto’s van de bevrijding, van burgemeesters en wethouders, verenigingen, sportwedstrijden en andere belangrijke gebeurtenissen. De beeldcollectie wordt stap voor stap gedigitaliseerd, beschreven en beschikbaar gesteld via internet.