sluiten

75 jaar bevrijding Oss

Oss is 75 jaar geleden bevrijd, op 19 september 1944. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Met evenementen zoals de Liberation Obstacle Run en Market Garden, een tentoonstelling, concert en wandeling. Cadetten uit Canada komen speciaal over uit Halifax en vertellen hun verhaal over de bevrijding. Voor scholieren in Oss is het project ‘Veteranen in de klas’. Wil je meedoen aan de Liberation Ostacle Run? Schrijf je dan gauw in www.liberationobstaclerun.nl

programma

2 juni – 20 september
Exposities in Museum Jan Cunen

Expositie Market Garden in Oss laat legendarische foto’s zien uit 1944 en 1945 van het lokale verhaal van de Osse bevrijding. De expositie Museum van de stad – Vier de vrijheid! gaat over het universele gevoel van vrijheid.In de tentoonstelling staan twee stillevens, die speciaal gemaakt zijn voor de gemeente Oss. De stillevens zijn geïnspireerd door twee verhalen uit het boek ‘Brabant Remembers, 75 personal life changing war stories’.  www.museumjancunen.nl

Afbeelding

zondag 1 september
Veteranen bij Effe noar Geffe

Ga je ook naar Effe noar Geffe? Bezoek dan ook de kraam van ’75 jaar Bevrijding Oss’ voor verhalen van veteranen. Je kunt je daar ook inschrijven voor de Liberation Obstacle Run.

 

12 t/m 17 september
Liberation Obstacle Run

Deze Obstacle Run staat in het thema van 75 jaar bevrijding Oss en heeft daarom de naam ‘Liberation Obstacle Run’. Er is een middelbare scholierendag, een Unieke Sportersdag en een ambtenarendag. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de dagen voor iedereen. De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: 5,5 km en 10 km. Daarnaast is er een Family Run van 3,5 km. www.liberationobstaclerun.nl

16 september – 23 september
Cadetten uit Windsor (Canada)

Verschillende activiteiten van deze 30 cadetten met leerlingen van het Maasland College. Samen gaan zij onder andere naar het Oorlogsmuseum in Groesbeek.

vrijdag 13 september, 14.30 uur
Voorstelling: Bevrijd mijn verhaal

‘Heeft u de Tweede Wereld Oorlog meegemaakt? Wilt er iets over vertellen?’ Leerlingen van het Titus Brandsmalyceum in Oss halen voor deze voorstelling echt Osse verhalen op en maken er met dans, muziek en theater een prachtige voorstelling van.

zaterdag 14 september, 19.30 uur
Voorstelling: Oorlogsgeheimen

De voorstelling vertelt het spannende, waargebeurde verhaal van het bekroonde boek ‘Oorlogsgeheimen’  van Jacques Vriens, in de Rabozaal van Theater de Lievekamp, kaarten 15 euro.

14, 15 en 19 september
Wandeling ‘Market Garden’

Het Stadsarchief Oss organiseert met stadsgids Arno van Orsouw een speciale Market Garden wandeling door het centrum van Oss.  Zaterdag 14 september om 10.00 en 14.00 uur, zondag 15 september om 10.00 en 14.00 uur en donderdag 19 september om 15.00 uur.

zondag 15 september, 14.00 uur
Wandeling ‘Vliegveld B82 naar natuurgebied’

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar in natuurgebied Keent lag 75 jaar geleden een vliegveld. Tijdens operatie ‘Market Garden’ vertrokken hier honderden Canadese, Engelse en Amerikaanse vliegtuigen. Trek goede schoenen aan, want de wandeling gaat over zandpaden en dijken!

maandag 16 september, 19 uur
Lezing ‘Op de trein naar een beter leven’

In het boek ‘Brabant Remembers, 75 personal life changing War Stories’ staat het verhaal ‘Op de trein naar een beter leven’. Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in Berghem. Het is verfilmd en na de lezing door Leo Hoeks (familie van de hoofdpersoon Hendrik Hoeks) wordt deze film  uitgezonden.  Lezing en film zijn (samen 60 minuten) zijn in het gemeentehuis van Oss, Raadhuislaan 2.

woensdag 18 september
Ontmoeting met deelnemers aan Market Garden

In de middag arriveren de deelnemers van het konvooi van Market Garden the Reunion. De deelnemers en hun militaire voertuigen verblijven op camping De Maasakker in Megen. Ze spreken er met kinderen van basisscholen uit de omgeving. In de avond een speciaal concert van de Megense Harmonie ‘Per Ardua Ad Astra’.

donderdag 19 september, 11.00 uur
Market Garden

Veteranen rijden in Oss een klein stukje van de route die ze in 1944 ook reden om Oss en andere steden in Brabant te bevrijden. Het konvooi start bij Restaurant Vivaldi (Spoorlaan/Molenstraat), langs het Titus Brandsmalyceum, via de Carmelietenstraat, Burgwal, Hooghuisstraat, Oostwal, Singel 1940-1945 en eindigt bij Prof. Regoutstraat in Oss.

donderdag 19 september, 12.00 uur
Herdenking 75 jaar bevrijding

Officiële herdenking bij het monument Vrijheid, Verdraagzaamheid en Vrede aan de Prof. Regoutstraat in Oss. Met toespraken van onder andere burgemeester W. Buijs-Glaudemans en Ed Steiger (Veteranen Instituut Oss). Leerlingen van het Maaslandcollege en The King’s-Edgehill School uit Canada lezen hun gedicht voor.

19 – 28 september
Theatervoorstelling ‘Oorlog aan de rivier’

Theater Dankzij De Dijken speelt deze voorstelling op een prachtige plek aan de Maas bij Lith. De voorstelling is gebaseerd op waargebeurde verhalen verteld door mensen die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. De zes voorstellingen, met koor en combo, zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag.

zaterdag 21 september (14.30 uur) en zondag 22 september (14.00 uur)
Concerten

Concerten in de uiterwaarden van de Maas in Megen door Harmonie ‘Per Ardua Ad Astra’ uit Megen en de Star Sisters uit Megen.

13 t/m 15 september
Toneel: De weg naar de vrijheid

Vijf voorstellingen door inwoners van Ravenstein, Herpen en Overlangel in Vidi-Reo: vrijdag 13 september en zaterdag 14 september om 14.30 en 20.00 uur, zondag 15 september om 14.30 uur. Kaartjes 5 euro.

Veteranen voor de klas

Het Veteranen Instituut Oss bezoekt 32 basisscholen en middelbare scholen in Oss.

 

Kijk voor actuele data en tijden op trefhetinoss.nl