sluiten

75 jaar bevrijding Oss

Oss is 75 jaar geleden bevrijd, op 19 september 1944. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Met evenementen zoals de Liberation Obstacle Run en Market Garden, een tentoonstelling, concert en wandeling. Cadetten uit Canada komen speciaal over uit Halifax en vertellen hun verhaal over de bevrijding. Voor scholieren in Oss is het project ‘Veteranen in de klas’. Wil je meedoen aan de Liberation Ostacle Run? Schrijf je dan alvast in www.liberationobstaclerun.nl

Voorlopig programma

2 juni – 20 september
Exposities in Museum Jan Cunen

Expositie Market Garden in Oss laat legendarische foto’s zien uit 1944 en 1945 van het lokale verhaal van de Osse bevrijding. De expositie Museum van de stad – Vier de vrijheid! gaat over het universele gevoel van vrijheid. Het toont ons de hedendaagse verbeelding van de vrijheid door inwoners van de Gemeente Oss. www.museumjancunen.nl

 

12 t/m 17 september
Liberation Obstacle Run

Deze Obstacle Run staat in het thema van 75 jaar bevrijding Oss en heeft daarom de naam ‘Liberation Obstacle Run’. Er is een middelbare scholierendag, een Unieke Sportersdag en een ambtenarendag. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de dagen voor iedereen. De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: 5,5 km en 10 km. Daarnaast is er een Family Run van 3,5 km.

14 september – 21 september
Cadetten uit Windsor (Canada)

Verschillende activiteiten van deze 30 cadetten met leerlingen van het Maasland College. Samen gaan zij onder andere naar het Oorlogsmuseum in Groesbeek.

vrijdag 13 september, 14.30 uur
Voorstelling: Bevrijd mijn verhaal

‘Heeft u de Tweede Wereld Oorlog meegemaakt? Wilt er iets over vertellen?’ Leerlingen van het Titus Brandsmalyceum in Oss halen voor deze voorstelling echt Osse verhalen op en maken er met dans, muziek en theater een prachtige voorstelling van.

zaterdag 14 september, 19,30 uur
Voorstelling: Oorlogsgeheimen

De voorstelling vertelt het spannende, waargebeurde verhaal van het bekroonde boek ‘Oorlogsgeheimen’  van Jacques Vriens, in de Rabozaal van Theater de Lievekamp, kaarten 15 euro.

zondag 15 september, 14 uur
Wandeling

Vliegveld B82 in natuurgebied Keent

maandag 16 september
Lezing ‘Op de trein naar een beter leven’

In het boek ‘Brabant Remembers, 75 personal life changing war stories’ staat het verhaal ‘Op de trein naar een beter leven’ . Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in Berghem. Het is verfilmd en voor de lezing door Leo Hoeks wordt deze film (30 minuten) uitgezonden. Leo Hoeks is familie van de hoofdpersoon.

Woensdag 18 september
Ontmoeting met deelnemers aan Market Garden

In de middag arriveren de deelnemers van het konvooi van Market Garden the Reunion. De deelnemers en hun militaire voertuigen verblijven op camping De Maasakker in Megen. Ze spreken er met kinderen van basisscholen uit de omgeving.  In de avond een speciaal concert van de Megense Harmonie ‘Per Ardua Ad Astra’.

Donderdag 19 september
Market Garden

Officiële herdenking bij het monument Vrijheid, Verdraagzaamheid en Vrede aan de Prof. Regoutstraat in Oss. Veteranen rijden de route die ze in 1944 ook reden om Oss en andere steden in Brabant te bevrijden.

Zaterdag 21 september en zondag 22 september
Concerten

Concerten in de uiterwaarden van de Maas in Megen door Harmonie ‘Per Ardua Ad Astra’  Megen.

september
Veteranen voor de klas

Het Veteranen Instituut Oss bezoekt 32 basisscholen en middelbare scholen in Oss.

september (datum volgt)
Wandeltocht

Wandeltocht georganiseerd door Oss door Stadsarchief.

Kijk voor actuele data en tijden op trefhetinoss.nl